Un grup de 29 de jurnaliști dau în judecată Parlamentul European, în speranța că instituția va fi obligată să fie transparentă în ceea ce privește cheltuielile parlamentarilor europeni. O plângere a fost înaintată Curții Europene de Justiție, ale cărei decizii sunt obligatorii în interiorul UE, anunță BBC.
Toate veniturile realizate de parlamentarii europeni ”nu ar trebui să rămână ascunse publicului european”, afirmă liderul grupului de jurnaliști care a inițiat acțiunea, slovena Anuska Delic.
Potrivit statisticilor generale publicate de Parlamentul European, instituția alocă un buget anual de 474 milioane euro pentru salariile și cheltuielile parlamentarilor europeni.
Jurnaliștii sunt interesați în primul rând să afle cum se decontează cele aproximativ 40 de milioane de euro anual repartizați ca indemnizații.
Într-o declarație de presă emisă de grupul celor 29 se afirmă: ”lipsa unui control asupra modului de decontare a indemnizațiilor acordate tuturor celor 751 de parlamentari europeni ridică serioase semne de întrebare asupra modului responsabil în care se cheltuiesc acești bani”.
Grupul celor 29 de jurnaliști a luat decizia să se adreseze Curții Europene de Justiție din Luxemburg după ce Parlamentul European a refuzat să ofere informații legate de cheltuielile decontate de parlamentari.
Organizația Transparency International a anunțat susținerea acestui demers. ”Parlamentul European a rămas mult în urma unor corpuri legiuitoare naționale, precum Suedia sau Marea Britanie, atunci când vine vorba de transparența cheltuielilor membrilor săi”, afirmă directorul TI Carl Dolan.
Pe website-ul său, parlamentarul Jean Lambert (grupul Verzilor) detaliază veniturile standard lunare ale fiecăruia dintre cei 750 de colegi:
- Indemnizație pentru aparatul propriu- 21.379 euro (care acoperă costurile cu asistenții personali)
- Indemnizații pentru cheltuieli generale- 4.320 euro (care acoperă costuri de tipul chiriei pentru biroul parlamentar, facturi de telefon etc)
- Indemnizație zilnică- 306 euro (pentru participarea la sesiunile parlamentare organizate la Bruxelles sau Strasbourg)
- Indemnizație de drum- parlamntarii decontează biletele de transport, la care se adaugă 4.262 euro pentru drumuri care nu au legătură cu prezența la locul de muncă)
- Salariul lunar- puțin peste 8.000 de euro brut
Un răspuns
felicitari ! au salarii nesimtite ,care in final sunt suportate de noi toti! felicitari si succes!