14 octombrie, 2021

27% dintre membrii Parlamentului European declară anual venituri extrasalariale totale între 3,9 și 11,5 milioane euro, arată un raport publicat de Transparency International. Europarlamentarilor nu le este interzis să obțină venituri externe, dar trebuie să prezinte detalii despre activitățile prestate în declarațiile financiare.

Transparency Internațional semnalează însă că datele trecute în declarații sunt cel mai adesea neclare și că activitățile prestate pe lângă activitatea de bază ar putea crea conflicte de interese.

„Am identificat venituri externe semnificative și declarații financiare îngrijorătoare de vagi”, afirmă Vitor Teixeira, responsabil cu politici la Transparency International, într-o declarație acordată Politico.


Potrivit raportului TI, europarlamentarul polonez Radosław Sikorski, membru al Partidului Popular European, este listat ca obținând cele mai mari venituri externe (între minim 588.000 euro și maximum 804.000 euro), urmat de europarlamentarii Sandro Gozi și Asger Christensen, ambii membri ai grupului Renew Europe.

Pe locurile 10 și 11 în topul celor mai mari venituri extrasalariale declarate se află doi europarlamentari români: Tudor Ciuhodaru (S&D) și Daniel Buda (PPE), ambii raportând venituri în plaja 60.000 – 125.000 euro.

Veniturile extrasalariale reale, precizează Transparency INternational, pot fi și mai mari, având în vedere că deputații europeni își declară voluntar veniturile, iar declarațiile lor nu sunt supuse verificărilor instituționale.

Mai mult,, aproximativ 15% din deputații care raportează venituri suplimentare includ în declarațiile lor o descriere vagă, generică, a relației de muncă, ceea ce subminează veridicitatea și calitatea declarației.


Analiza TI a identificat în declarații formule ”fără sens”, cum ar fi: venit realizat din „activitate economică”, „liber profesionist”, „avocat pensionar în activitate”, „proprietar al unei companii de consultanță”, „membru al unui organism de supraveghere” și „consultanță neregulată”.

Europarlamentarul Radosław Sikorski a declarat venituri lunare de 40.000 euro din „consultanțe”, fără a preciza cui și-a oferit serviciile. Alți europarlamentari listează în clar companiile cu care colaborează, fără a indica exact ce lucrează în schimbul venitului încasat.

Potrivit raportului, grupul de extremă dreaptă Identitate și Democrație are cel mai mare procent de membri angrenați în activități secundare plătite: 38% dintre europarlamentarii grupului raportează venituri extrasalariale. Partidul Popular European de centru-dreapta este pe locul doi, urmat de Renew Europe și grupul Verzilor.

Activitățile care generează sume mari de venituri suplimentare, cele asociate cu organizațiile de lobby înregistrate în UE și / sau care au început după debutul mandatului europarlamentar, prezintă un risc special de conflict de interese.

În ciuda problemelor de etică ridicate de asocierea cu un grup de lobby, președintele Parlamentului European nu a mai emis sancțiuni pentru încălcarea Codului de conduită al europarlamentarilor din anul 2014, chiar și în cele 25 de situații identificate în ultimii 7 ani de încălcare a acestui cod de conduită.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: