12 februarie, 2020

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9% în serie ajustată față de aceeași lună a anului precedent.

Față de luna anterioară, producția s-a diminuat cu -13,8% pe seria brută  și doar -0,1% după ajustarea în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Mai grav, este a șaptea lună la rând de intrare puternică în teritoriul negativ a producției industriale. A rezultat un nivel de -2,3% al realizărilor brute pe 2019, format din declinul cu -1,9% al industriei prelucrătoare, -2,7% la cea extractivă și -4,2% la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.


Fapt notabil, deși anul trecut, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 5,3%,  pe primele nouă luni ale anului în curs  deflatorul calculat de INS ( prin care se face ajustarea în prețurile perioadei de bază, adică anul 2018) pentru sectorul industrial a fost de 7,8%. De aceea, scăderea producției industriale ÎN TERMENI REALI, adică evoluția comunicată a fi de -2,3%, apare ca absolut normală.

De reținut, potrivit datelor preliminare pentru primele trei trimestre din 2019, de unde era motorul creșterii pe partea de formare a PIB, industria a ajuns să joace cel mai important rol negativ dintre toate sectoarele economice în materie de scădere a PIB (influență de -0,2 puncte procentuale), peste agricultură, aflată într-un an mai slab dar cu pondere mai redusă în valoarea adăugată brută (-0,1 puncte procentuale).

Mai mult, influența negativă asupra avansului PIB pe trim. III a ambelor sectoare clasice menționate s-a amplificat la 0,6%, de unde și în rezultatul trimestrial diminuat la doar 3% față de 5% în primul trimestru al anului și 4,4% în trimestrul al doilea. Iar datele pe trimestrul patru în materie de industrie arată încă și mai rău.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: