23 august, 2019

Fiecare spital judeţean din ţară va fi obligat, începând cu 15 septembrie, să aibă un centru de prelevare de organe, a anunțat joi, la Bistrița, ministrul Sănătății.

Pe 6 august, doar 22 de spitale județene (din 41) aveau unități acreditate pentru activitatea de prelevare de organe, țesuturi și celule, conform datelor Agenției Naționale de Transplant (ANT).

„Împreună cu domnul director Radu Zamfir de la Agenţia Naţională de Transplant, am luat decizia de a implementa obligativitatea existenţei unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital judeţean, pentru că avem terapii intensive, avem dotări la marea majoritate a spitalelor, este cazul să începem să lucrăm. Programul naţional de transplant a fost restructurat, există posibilitatea de a stimula financiar pe cei care sunt implicaţi efectiv şi este cazul să ne gândim la pacienţii care aşteaptă aceste organe”, a declarat joi Sorina Pintea, citată de Agerpres. 


Pe 6 august, 22 de spitale județene (din 41) aveau unități acreditate pentru activitatea de prelevare de organe, țesuturi și celule, conform datelor Agenției Naționale de Transplant (ANT).

Acreditarea are o valabilitate de cinci și se acordă spitalelor ce îndeplinesc mai multe condiții privind dotarea și echipa.

Printre altele, criteriile impun, printre altele:

  • sală de operație, autorizată sanitar conform prevederilor legale, și infrastructură de chirurgie pentru suport, după caz
  • secție Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), dotată corespunzător pentru depistarea, declararea și întreținerea donatorului în moarte cerebrală (EEG, analizor EAB, ventilatoare mecanice), cu experiență în îngrijirea bolnavilor critici (documentat) și supraveghere permanentă cu medic specialist sau medic primar ATI: 24h/zi, 7 zile pe săptămână/365 de zile
  • laborator (în structura unității sau prin servicii externalizate) autorizat sanitar și acreditat conform prevederilor legale
  • serviciu de anatomie patologică, dotat corespunzător pentru studiul biopsiei de organ (în structura unității sau prin servicii externalizate)
  • secție/compartiment de neurologie/neurochirurgie
  • laborator de radiologie și imagistică medicală
  • coordonator desemnat pentru transplant, conform prevederilor legale în vigoare
  • medic primar ATI
  • echipă chirurgicală pentru suport, după caz

Conformarea și procedura acreditării vor face probabil imposibilă existența unităților de prelevare funcționale până la 15 septemrbie, în toate județele.

Se pregătește stimularea celor care fac prelevarea, dar numărul donatorilor nu a crescut și nu se face campanie pentru donare


Întrebată dacă va fi derulată şi o campanie publică de susţinere a prelevării de organe, Sorina Pintea a spus că există un început timpid, dar situația se va schimba după înființarea centrelor de prelevare din fiecare judeţ:

O campanie (pentru susținerea prelevării de organe – n.red.) împreună cu asociaţiile de pacienţi şi cu media, noi spunem că, timid, am început, dar, în momentul în care vom da aceşti indicatori, obligativitate, atunci lucrurile cred că se vor schimba.

Numărul donatorilor de organe a scăzut continuu, din cauza numeroaselor scandaluri izbucnite în ultimii ani și care au dus la dezvăluirea a numeroas enereguli și chiar ilegalități – organe transplantate nu neapărat în ordinea priorității sau respectând gradul celor cel mai mare de compatibilitate, lipsa evidențelor exacte etc.

Toate acestea au făcut ca numărul de donatori să scadă de la 138  în 2014, la 124 în 2016 și la câte doar 65 de donatori decedați în 2017 și 2018.

Pe de altă parte, nici dezbateri politice nu au fost deschise pe acest subiect, pentru a se tatona posibilitatea unor politici care să ajute donarea. Franța de exemplu, a legiferat acceptul prezumat, în cazul în care o persoană nu stabilea din cursul vieții că se opune transplantării organelor sale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: