fbpx

16 ianuarie, 2025

La începutul anului 2025, gradul de ocupare al posturilor de judecător este de 83%, cu cinci procente mai mult faţă de anul precedent, iar posturile de procuror sunt ocupate în proporţie de peste 73%, conform datelor CSM. Aceasta înseamnă o inversare a trendului de scădere, după mai mulți ani de creștere a deficitului de personal din domeniu.

”La începutul anului 2025, gradul de ocupare al posturilor de judecător, la nivel naţional, este de 83% – cu cinci procente mai mult faţă de anul precedent, aceasta fiind o creştere procentuală pozitivă ca urmare a eforturilor Consiliul Superior al Magistraturii de restabilire a echilibrului resurselor umane în instanţele judecătoreşti”, a transmis, marţi, CSM.

Din 5.071 de posturi de judecător sunt ocupate 4.251 de posturi, reprezentând 83,82%.


De asemenea, din 3.071 de posturi de procuror sunt ocupate 2.266 de posturi, reprezentând 73,79%.

”Reducerea deficitului de magistraţi şi suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanţe şi parchete constituie o prioritate a Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât creşterea eficienţei activităţii cu consecinţa îmbunătăţirii calităţii actului de justiţie să nu rămână simple deziderate, ci rezultate efectiv atinse„, a mai transmis CSM.

Creștere lentă, dar continuă, a posturilor ocupate, după 2023

Datele indică o inversare a trendului, după mulți ani de expandare a deficitelor, din cauza reformelor, a scăderii vârstei de pensionare, apoi a creșterii vârstei de pensionare (pentru a prinde legea anterioară reformei pensiilor speciale etc.).

Gradul de ocupare al posturilor de judecător a coborât la sfârșitul anului 2023 la 77,00%, comparativ cu gradul de ocupare înregistrat la începutul anului 2024 (80%), în special la nivelul judecătoriilor, conform Raportului privind starea justiţiei 2024.

Situația mai gravă s-a înregistrat în cazul procurorilor, pentru care erau vacante, la 31 decembrie 2023, peste 32% din posturile din schemele de lucru.


Aceste deficite au dus la creșteri uriașe ale volumului de dosare repartizate procurorilor și judecătorilor din instituțiile cu grad redus de ocupare a schemei de personal. În 12 parchete, încărcătura de lucru depășea anul trecut un număr de 3.000 de dosare per procuror.

(Citește și: Deficitul de magistrați s-a adâncit în 2023. Efectul – peste 3.000 de cazuri per procuror, în 12 parchete)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: