14 noiembrie, 2016

constructiiVolumul lucrărilor de construcții a crescut cu 1,9% pe primele nouă luni ale anului (serie brută) față de perioada similară a anului trecut, şi cu 3,4% (serie ajustată), potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Ritmul activității din industria construcţiilor este unul dintre cei mai sensibili indicatori ai evoluției întregii economii.

Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de construcţii noi cu 4,5% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 3,9%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 13,8%.


Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 2,8%, construcţiile inginereşti cu 2,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,8%.

Statisticile în serie ajustată (în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) arată că volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total, cu 3,4%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de construcţii noi cu 9,1%, respectiv cu 3,4%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 10,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 8,0%, la clădirile rezidenţiale cu 1,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,4%.

Statistici lunare


Sporul înregistrat în septembrie 2016 a fost de 0,7% față de aceeași lună din 2015, după declinul sever din august, în special ca urmare a majorării construcției de clădiri nerezidențiale.

În august, lucrările de construcții scăzuseră cu peste 5,3% față de aceeași perioadă din 2015, cel mai mare declin din octombrie 2014, potrivit caculelor News.ro.

Lucrările la clădiri rezidențiale au urcat cu 2,7% față de septembrie 2015, iar cele la clădiri nerezidențiale au crescut cu 7,6%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 3,1%, potrivit INS.

Tot față de septembrie 2015, e, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,0%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,7% şi la lucrările de construcţii noi cu 2,2%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 9,4% .

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: