17 decembrie, 2013

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele 11 luni ale lui 2013 a ajuns la 27.119, cu 9,21% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2012 (24.833 de societăți), potrivit statisticilor ONRC.

Din cele peste 27.000 de firme intrate anul acesta în insolvență, cele mai multe au ca obiect de activitate comerțul (9.564 de societăți) și construcțiile (3.576 de societăți).

Bucureștiul conduce clasamentul, cu 3.368 de insolvențe declarate în primele 11 luni ale acestui an, fiind urmat de județul Bihor – cu 1.649 de firme, și județul Galați – 1.431 de societăți.


În același interval de timp, au fost înființate 118.241 de noi firme (cu 0,66% mai puține, față de perioadă similară din 2012), cele mai multe fiind din domeniul cu cele mai numeroase insolvențe, adică în comerț (34.000).

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Codul insolvenței, la Parlament

La începutul lunii decembrie, Guvernul a trimis Parlamentului un nou proiect de Cod al insolvenței, care nu mai conține reglementarea specială referitoare la suspendarea licenței audio-vizuale și nici aplicarea retroactivă a legii, prevederi ce figurau în Ordonanța de Urgență aprobată în octombrie și declarată neconstituțională la cinci zile după intrarea în vigoare.

Proiect trimis la Parlament este unul de lege, nu de OUG.


Eliminarea celor două prevederi, referitoare la aplicarea retroactivă (și pe dosarele de insolvență deja deschise) și la audiovizual, au fost eliminate după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale articolele respective, pe 29 octombrie, la sesizarea Avocatului Poporului. În acel moment, OUG era deja în vigoare de pe 25 octombrie.

A doua zi după decizia CCR, premierul Victor Ponta a avut o ieșire publică foarte dură la adresa Curții Constituționale: “Când văd companii serioase cum este Coca-Cola că plătesc taxe cu care compensăm faptul că alte firme nu plătesc taxe şi se ocupă cu evaziunea fiscală, evaziune care văd că acum e sprijinită şi de Curtea Constituţională, care nu ne lasă să combatem evaziunea fiscală, cu atât mai mult apreciez companiile serioase care plătesc taxe”, a spus premierul Victor Ponta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: