Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Franţei Nikolas Sarkozy au anunţat luni problemele aflate pe agenda celor doi – chestiuni ce vor fi puse pe agenda viitorului summit al UE.
Una dintre probele este impunerea controversatei taxe pe tranzacţiile financiare, unde părerile celor doi influenţi lideri, chiar dacă sunt asemănătoare, se despart la capitolul privind aria de aplicabilitate. În timp ce Merkel susţine o variantă în care taxa să fie aplicată de mai multe state – dacă nu de toate, măcar de cele din eurozonă, Sarkozy este adeptul exemplului propriu, arătându-se dispus ca această taxă să fie aplicată mai întâi de Franţa.
„Convingerea mea este că, dacă nu ne dăm drept exemplu, acest lucru nu se va întâmpla. Ideea Franţei este de a aplica proiectul de directivă” al Comisiei Europene, a precizat Sarkozy într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel.
„Obiectivul Germaniei este de a avea o declaraţie de intenţie de miniştrilor de finanţe (din UE) până la începutul lunii martie” asupra unei astfel de taxe, a spus Merkel. Ea a adăugat că, „personal”, ar putea „imagina o astfel de taxă numai la nivelul zonei euro”, precizând totodată că această opţiune, care exclude centrul financiar al Marii Britanii, nu este susţinută de întregul său guvern.
Nici nu ar putea fi altfel: săptămâna trecută, premierul Cameron anunţase deja că Londra nu va subscrie la impunerea unei astfel de taxe.
În privinţa crizei datoriilor, cei doi lideri au insistat mai mult pe disciplina fiscal-bugetară la care s-au angajat statele UE la summit-ul din 9 decembrie, prevederi pe care franţa şi Germania speră să le impună spre semnate cel târziu până la 1 martie.
Merkel şi Sarkozi par mai degrabă preocupaţi de un alt fel de răspuns la criză: problemele creşterii economice, a reducerii şomajului şi a creşterii competitivităţii UE – programe finanţabile cu bani europeni.