19 septembrie, 2016

ciolosPremierul Dacian Cioloș a prezentat luni, în fața Parlamentului – la solicitarea președintelui Senatului – principalele repere economice ale momentului și a schițat inițiativele următoarelor 3 luni de mandat.

Ați vorbit în limba tehnocrată”, a comentat ulterior președintele PSD Liviu Dragnea.

Cele două abordări – a premierului și a președintelui PSD – au configurat din toate punctele de vedere , de la economie la logica cifrelor și evidențelor din economie, presiunea în care se află economia momentului: între nicovala tehnocrată și ciocanul politic aflat la funcționalitatea electorală.


Nu vreau să învăț limba demagogiei, ați cerut cifre, am venit cu cifre”, a fost replica lui Dacian Cioloș la aprecierea lui Liviu Dragnea.

Dacian Cioloș: Creșterea economică este sustenabilă, dar are nevoie de continuarea reformelor structurale

”Avem o creștere economică bună, dar nu cred că acesta este un motiv triumfalist. Cred că mai important decât creșterea pe care o înregistrăm în acest an este să putem demonstra că ne-am înscris pe un trend ascendent, pe o soluție pozitivă a creșterii economice în timp. Astfel, în semestrul întâi al anului 2016 creșterea economică a fost de 5,2%. Creșterea estimată pe acest an, ținând cont de rezultatele pe primul trimestru, cu luarea în considerare a incertitudinilor externe, este de 4,8% față de prognoza inițială pe care am construit și bugetul — 4,2%. În al doilea trimestru al acestui an PIB-ul real a crescut chiar cu 6% comparativ cu același trimestru al anului trecut”, a detaliat șeful Executivului.

Din punctul de vedere al Guvernului, a subliniat Cioloș, este o creștere economică sustenabilă, dar, pentru ca aceasta să rămână sustenabilă are nevoie în continuare de reforme structurale și încurajarea investițiilor.

Dacian Cioloș a anunțat și două programe noi. Unul vizează stimularea mobilității forței de muncă, altul vizează reducerea birocrației: adeverințele de venit și certificatele de atestare fiscală vor putea fi transmise direct prin sistemul informatic.

Varianta lui Liviu Dragnea: Ați vorbit limba tehnocrată, noi am fost scoși de la guvernare nedemocratic


„România își continuă creșterea sănătoasă, imprimată de guvernarea PSD, de guvernele conduse de Victor Ponta, dar noi nu înțelegem asta, pentru că astăzi domnul Cioloș nu a vorbit în limba română, a vorbit limba tehnocraților, o limbă care sună străin și este o limbă care este ruptă de realitate. Eu aș fi sperat ca astăzi să aud o radiografie, o analiză chirugicală și cu bune și cu rele. Practic, astăzi am aflat ca și dumneavoastră că timp de un an de zile nu a făcut nimic, nu a făcut nimic bun. Pentru că am spus de limba tehnocraților, vreau să vă traduc. Când spun creștere economică, românii înțeleg mai mulți bani în buzunare”, a comentat Liviu Dragnea prezentarea premierului.

”Am plecat de la guvernare pentru că am fost forțați să o facem. Am fost scoși de la guvernare într-o manieră nedemocratică. Președintele Iohannis, protectorul dumneavoastră, a înlocuit un guvern desemnat de popor cu guvernul meu, un guvern pretins independent. Vă spun cu toată sinceritatea: și eu și colegii mei v-au votat în Parlament pentru că am avut speranțe în ceea ce vă privește. Am sperat că, în calitate de fost comisar european, veți deschide ușile Comisiei Europene și veți aduce în România mai multe fonduri europene, cel puțin câte am adus noi”, a adăugat Liviu Dragnea, repetând că premierul Dacian Cioloș a eșuat în toate.

Premierul Dacian Cioloș a răspuns luni invitației lansate de președintele Senatului de a prezenta în fața Parlamentului un raport cu privire la execuția bugetului.

”În spațiul public au apărut tot felul de informații contradictorii”, justifica invitația președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, săptămâna trecută. Sintagma ”informații contradictorii” acoperă de fapt acuzațiile PSD și ALDE referitoare la intenția Guvernului de a mări anumite impozite și taxe prin modificarea Codului fiscal.

Acuzațiile au apărut după ce un proiect de modificare a Codului fiscal a fost furnizat presei de persoane din interiorul Ministerului de Finanțe, înainte ca acesta să intre în dezbatere publică. Cu foarte puține excepții, politicienii și presa au prezentat deformat modificările vizate, reușind într-un final să blocheze modificarea Codului fiscal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: