Șase evenimente și alte chestiuni ale zilei povestite pe scurt :
1, Reducerea CAS s-a făcut astăzi, în fine, lege – și se va aplica, deși nu există încă un calcul de sustenabilitate convingător. Printr-un colț de piață s-au strecurat însă, neobservate, și niște calcule – dar sunt numai pentru urechi puține și minți lucide.
Două lucruri nu se spun:
b-, Pentru ca scăderea CAS să nu producă creșterea altor taxe, e nevoie ca ea să scoată la lumină, din piața muncii la negru și la gri, 1,2 miliarde de euro. (adică ar trebui să se producă o veritabilă revoluție pe piața muncii, cu sute de mii de joburi declarate peste noapte…)
a-, nu se spune nimic despre iminenta lărgire a bazei de impozitare pentru CAS – după modelul Dlui. Emil Boc: pentru sustenabilitatea măsurii vor trebui impozitate pe CAS, din 2015, toate sursele de venituri.
Dar asemenea lucruri, care vor afecta categorii foarte precise de contribuabili, Nu se spun în campania electorală în care, dimpotrivă, sunt miluite cu facilități, pensii speciale și amnistii alte categorii la fel de precise.
Lărgirea bazei de impozitare va veni peste noapte și va lua prin suprindere pe mulți. Până la ea, bugetul de pensii este umplut cu subvenții din TVA, din taxa pe stâlp, din suprataxa pe combustibili și din multe alte surse care golesc bugetele de investiții.
În rest – dinspre Bismarck spre Bevrige – AICI
2, ”Legislativul” a trecut astăzi și măsurile guvernamentale de acordare a facilităților electorale specifice acestui an.
Nu câștigă toată lumea din ele, ci numai grupele compacte care ar trebui să plătească pentru erori producătoare de prejudicii: nu e o de stimulare a muncii și competenței, ci un ajutor de scoatere din belea.
NU vor beneficia de facilități funcționarii corecți și competenți, Nici funcționarii care nu și-au acordat venituri ilegale, Nici pensionarii care nu au dat șpagă ca să li se umfle pensiile.
Amnistia mică (a mamelor și a pensionarilor) costă aproximativ 90 de milioane de euro. Nu există încă un calcul al amnistiei mari: cei 20.000 de bugetari aflați în tot felul de ”erori”.
S-o recunoaștem, se putea și mai rău și mai urât: Se putea și ca legea să prevadă în ultimul ei paragraf : ”Intră în vigoare numai dacă Dl. Victor Ponta ajunge președinte”, sau pur și simplu și mai parșiv: ”Nu intră în vigoare atâta timp cât Dl. Victor Ponta e un simplu premier”.
3, De undeva, totuși, se ia : spectaculoasa creștere economică din 2013 (3,5% – campionii Europei) are o umbră apăsată : scăderea (drastică) a investițiilor în economie. Astfel, investițiile în tehnologie și mijloace de transport au scăzut la 84% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar cele în construcții la 92%. – AICI
Problema e că investițiile totale pe S1 din 2014 sunt la 90% față de S1 din 2013 – și uite că din creșterea de 3,5 %, dacă mai dăm deoparte și deliveringul, ajungem pe minus în economia de dincolo de perdeaua de date a INS. Și dacă în creștere stau lucrurile așa, cum or sta în 2015, la ieșirea din recesiunea tehnică? Ne străduim să aflăm mâine.
4, Sectorul energetic are nevoie de investiții de 4-5 miliarde (euro) pe an vreme de un deceniu ca să ne putem considera independenți energetic – spune ministrul Energiei. Cifra s-a schimbat peste vară (a pornit de la un necesar anual de 3 miliarde) : vizita la investitori (China) e deschis și calea facilităților – ignorate de toți observatorii – (AICI), căci a înlocui debandada din companiile de stat ale noastre cu stilul companiilor de stat ale lor își are prețul său.
(Ultima oră: Surpriză – la 3 ore după declarația ministrului, tocmai se anunță că singura companie care a câștigat prima etapă pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă sunt chinezii care semnaseră de intrare în joc cu canadienii). Vom avea curent ieftin când se vor goli contractele de cel scump (și dacă va fi ca la carburanți – nici măcar atunci) – între timp va fi liberalizare.
5, În comerțul exterior pe primele 7 luni ale acestui an, petrochimia produce un deficit echivalent cu 3% din PIB! Fără nicio exagerare, este exact ca și cum Oltchim ar fi ajuns la Dan Diaconescu. Și nimeni nu mai zice nimic. (AICI)
Probabil că se va mai face un plan de redresare la următoarele parlamentare – cu facilități, amnistii, compensatorii și tot tacâmul : până atunci, așa cum se petrece de câțiva ani încoace, importăm de la afiliați. Cam cât 3% din PIB.
6, Noul ambasador britanic la București: ”Pentru mediul de afaceri legislația nu e întotdeauna foarte clară și sunt foarte multe ordonanțe de urgență”.
‘Morning, Sir!
***
În mainstream – ora astrală a Dlui. Tăriceanu : care e trimis nu după țigări, ci ca să fluture documentele de suspendare a lui Traian Băsescu – exact cum, la prezidențialele din 2009, Dl. Dan Șova era trimis, după ce toți plecaseră acasă, să-l anunțe câștigător pe Dl. Mircea Geoană.
În mod normal, subiectului ar trebui să i se dea tot atâta importanță ca și cum Dl. Tăriceanu ar fi fost trimis după țigări.