28 mai, 2014

Declaraţiile depuse pentru impozitul pe construcţiile speciale însumau, luni, aproximativ un miliard de lei, dublu faţă de suma prevăzută în buget, a anunţat marţi Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, citat de Agerpres.

“Ieri aveam o sumă declarată de un miliard de lei, în curs de actualizare. Suma este deja dublă faţă de cea prevăzută în buget”, a afirmat Dan Manolescu.

Afirmaţiile lui Dan Manolescu trebuie privite în următorul context: la începutul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a arătat că estimările referitoare la încasările din impozitul pe construcţiile speciale sunt de 1,5 miliarde de lei, însă în bugetul pe 2014 s-au prevăzut doar 488 milioane de lei, “din cauza riscului de necolectare.”

Riscul de necolectare este crescut de declaraţiile oficiale


Acest risc de necolectare la care se referă ministrul Liviu Voinea vine în principal de la companiile la care statul este acţionar şi de la companiile din domeniul energiei, cele mai afectate companii de introducerea impozitului de 1,5% pe construcţii speciale.

Conform oficialilor din companii contactaţi de cursdeguvernare.ro:

  • Hidroelectrica- are de plată 160 milioane de lei
  • Nuclearelectrica- a declarat o sumă de 89,4 milioane lei
  • CEZ- a declarat impozite de 75 milioane lei
  • Petrom- are de plată 350 milioane lei
  • Enel România- a declarat impozite datorate în valoare de 54,5 milioane lei

Multe companii din domeniul energetic nu au plătit prima tranşă a impozitului chiar dacă au depus declaraţiile de impunere. Întârzierea la plata obligaţiilor fiscale a fost generată de declaraţii ale guvernanţilor, care dau de înţeles că legea s-ar putea modifica.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, conform Agerpres, că vor exista cu siguranţă anumite modificări pentru firmele care au ca domeniu de activitate agricultura.


Secretarul de stat Dan Manolescu a recunoscut marţi: “Dorim să facem o analiză, în zona energetică sunt foarte multe probleme şi mulţi agenţi economici s-au plâns că sumele sunt foarte mari.”

Întrebat dacă vor exista exceptări pentru anumite domenii, secretarul de stat a spus că Finanţele “au realizat diverse scenarii”, însă nu au ajuns la o decizie, întrucât o exceptare într-o anumită zonă ar putea genera solicitări de exceptări şi în alte zone.

Nuclearelectrica este una dintre companiile care speră ca guvernul să modifice normele de aplicare ale taxei pe construcţii speciale dar care a plătit prima tranşă a impozitului.

„Pentru anul fiscal 2014, Nuclearelectrica (cu sucursalele CNE Cernavoda şi FCN Piteşti) a achitat deja prima tranşă de 50% . Plata taxei pe construcţii speciale va avea impact asupra rezultatului financiar 2014 (inclusiv asupra profitului net), Nuclearelectrica aplicând în acest sens o adaptare a strategiilor, ca unică metodă de a corecta parţial acest efect şi de a susţine rezultatele financiare estimate pentru 2013-2017, conform planului comunicat investitorilor. Am avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor şi sperăm ca solicitările şi argumentele SNN să contribuie la implementarea unor modificări ale bazei de calcul al taxei care să fie benefice pentru companie.”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Directorul General Nuclearelectrica, Daniela Lulache.

Termenul-limită de declarare a supranumitei “taxe pe stâlp” a fost 26 mai, zi când trebuia plătită şi prima tranşă de impozit.

Sume importante ar fi trebuit să verse la bugetul de stat companii precum CNADNR sau CFR SA, dar guvernul a decis că bunurile din domeniul public, primite în administrare, concesiune şi cu chirie, nu intră sub incidenţa acestui impozit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: