23 mai, 2013

Liderii UE Nu au reușit să ia decizii concrete privind lupta împotriva fraudei fiscale la summitul de la Bruxelles, dar speră într-un acord în vederea schimbului de informații fiscale până la sfârșitul anului.
În ceea ce privește exploatarea gazelor de șist, UE spune că va respecta alegerea statelor membre în materie de mix energetic, însă Comisia Europeană are în vedere o evaluare, pentru a se asigura că folosirea acestor resurse are loc în condiții de siguranță.

Liderii europeni au căzut de acord să fie accelerate discuţiile dintre statele membre ale Uniunii, astfel încât până la sfârşitul anului să poată fi încheiate negocierile pentru revizuirea directivei privind impozitarea veniturilor din economii. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestei directive este schimbul automat de informaţii între statele membre ale Uniunii Europene referitor la persoanele care deţin conturi bancare într-o altă ţară decât ţara de origine.

Ultimele două state care păstrează încă secretul bancar, Austria şi Luxemburg, sunt şi cele care blochează din 2008 revizuirea directivei, pentru că nu acceptau schimbul automat de informaţii.
Acum, ele se declară gata să accepte acest schimb automat de informaţii asupra deţinătorilor de conturi bancare, cu condiţia ca în negocierile europenilor cu ţări terţe – Elveţia, Andorra, Liechtenstein, Monaco şi San Marino- şi aceste state să se angajeze că vor proceda în mod similar.

Ce măsuri are în vedere Uniunea Europeană în privința fiscalității:


eforturi în vederea schimbului automat de informații la nivelul UE și la nivel mondial.
– Comisia intenționează să propună în luna iunie modificări la Directiva privind cooperarea administrativă, pentru ca schimbul automat de informații să acopere întregul spectru al veniturilor.
– statele membre vor acorda prioritate acțiunilor concrete care decurg din Planul de acțiune în vederea consolidării luptei împotriva fraudei fiscale și a evaziunii fiscale.
– adoptarea până în iunie a directivei privind mecanismul de reacție rapidă și directivei privind taxarea inversă.

Finalizarea pieței interne și dezvoltarea de interconexiuni, priorități pentru Europa

În ceea ce privește politica energetică, liderii UE au căzut de acord că trebuie să ia măsuri pentru finalizarea pieţei interne a energiei până la sfârşitul anului viitor, pentru investiţii în infrastructura modernă, pentru o mai mare eficienţă energetică şi pentru a diversifica sursele de aprovizionare. Liderii europeni au discutat și despre rezervele de gaze de șist din regiune la summitul de la Bruxelles, dar perspectiva ca UE să se bucure de aceste resurse văzute drept o șansă pentru asigurarea independenței energetice a Europei, dar și pentru reducerea considerabilă a costurilor de consum, rămâne deocamdată incertă. Comisia Europeană insistă pentru respectarea standardelor de mediu, în timp ce unele state membre refuză exploatarea gazelor de șist.

Ce a decis Consiliul European pe tema energiei:

– reafirmarea obiectivului de a finaliza piața internă a energiei până în 2014 și de a dezvolta interconexiuni pentru a pune capăt oricărei forme de izolare a statelor membre de rețelele de gaze și energie electrică europene până în 2015
– să se acorde prioritate pentru aplicaronsecventă a celui de al treilea „pachet privind energia”, precum și accelerării procesului de adoptare și de punere în aplicare a codurilor de rețea restante. Statele membre care nu au încheiat încă transpunerea sunt invitate să facă acest lucru de urgență;
– punerea în aplicare a tuturor celorlalte măsuri legislative conexe, precum Directiva privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile și Regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale
– acțiuni mai hotărâte în ceea ce privește cererea, precum și dezvoltării tehnologiilor din domeniu, inclusiv elaborării de planuri naționale pentru instalarea rapidă a rețelelor și contoarelor inteligente, în conformitate cu legislația existentă
– Consolidarea rolului și drepturilor consumatorilor, inclusiv în ceea ce privește schimbarea furnizorilor, o mai bună gestionare a utilizării energiei și autoproducerea de energie; în acest sens, Consiliul European subliniază importanța protejării consumatorilor vulnerabili;
– un schimb periodic de informații între statele membre cu privire la deciziile majore din domeniul energiei luate la nivel național, care au un posibil impact asupra altor state membre, respectând totodată în totalitate alegerile naționale în materie de mix energetic.
– investiții semnificative într-o nouă infrastructură energetică, inteligentă, pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu energie la prețuri accesibile. Aceste investiții sunt vitale pentru creșterea economică durabilă și pentru locurile de muncă și vor ajuta la consolidarea competitivității. Finanțarea lor ar trebui să provină în primul rând de pe piață.
 – intensificarea în continuare diversificării aprovizionării cu energie a Europei și dezvoltarea resurselor energetice indigene în vederea asigurării securității aprovizionării, a reducerii dependenței energetice externe a UE și a stimulării creșterii economice. În acest scop, UE va continua exploatarea surselor regenerabile de energie, asigurându-se totodatăeficiența acestora din punctul de vedere al costurilor, o mai mare integrare a pieței și stabilitatea rețelelor și valorificând experiența din anumite state membre care au realizat investiții majore în tehnologiile din domeniul energiei din surse regenerabile; Comisia intenționează să evalueze o recurgere mai sistematică la sursele de energie indigene onshore și offshore, în vederea exploatării lor durabile, eficiente din punctul de vedere al costurilor și în condiții de siguranță, respectându-se totodată alegerile statelor membre în materie de mix energetic.

România va eșalona subvențiile pentru energia verde


Guvernul de la București va reeșalona subvențiile acordate producătorilor de energie din surse regeberabile, pentru a diminua presiunea asupra consumatorilor de electricitate, a declarat, miercuri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, după Consiliul European.

Astfel, taxa pentru plata certificatelor verzi în vederea subvenționării energiei din surse regenerabile, suportată de consumatori în factura la curent electric, va fi reeșalonată.

“Nu le diminuăm, ci le eşalonăm, pentru că e vorba totuşi de investiţii şi vreau să dăm un semnal de păstrare a beneficiilor investiţiilor, facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică, pentru că, ştiţi foarte bine, mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certificatelor verzi”, a spus Victor Ponta, într-o conferință de presă.

El a subliniat că în prezent și populația suportă plata certificatelor verzi.

”Încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile”, a afirmat primul-ministru.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare va fi discutat în guvern un proiect de act nrmativ în vederea eșalonării certificatelor verzi la plată.

(Descarcă AICI concluziile summitului european din mai 2013)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: