Ultimatumul dat de preşedintele ucrainean Oleksandr Turcinov protestatarilor pro-ruşi de a elibera clădirile guvernamentale pe care le ocupă în oraşe din estul Ucrainei şi de a preda armele a expirat luni dimineaţa la ora 9. Ultimatumul a fost însoţit de avertismentul că, în cazul neîndeplinirii cerinţelor acestuia, va avea loc o „operaţiune antiteroristă”.
În ciuda acestor avertismente, situaţia este îngheţată: protestatarii nu au eliberat cladirea, iar forţele de ordine ucrainene nu au trecut la atac.
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă duminică seara, la solicitarea Rusiei, care a calificat amerninţarea Ucrainei de a folosi forţa împăotriva protestatarilor pro-ruşi drept „un ordin criminal”.
În ciuda acestei declaraţii, preşedintele ucrainean a spus luni dimineaţă că operaţiunea va începe în curând. Într-un discurs la televiziunea naţională, preşedintele Ucrainei a promis amnistie pentru cei care nu au tras asupra forţelor guvernamentale, dacă vor preda armele şi eliberează clădirile guvernamentale.
Guvernul de la Kiev nu este împotriva unui referendum privind forma de statalitate a Ucrainei
Preşedintele Turcinov a mai spus că noile autorităţi de la Kiev nu sunt împotriva organizării unui referendum prin care cetăţenii să decidă ce tip de stat vor să fie Ucraina. Pe de altă parte, el a adăugat că este sigur că o astfel de consultare populară ar arăta că majoritatea îşi doreşte o ţară unitară şi independentă.
Organizarea unui referendum a fost una dintre cerinţele rebelilor separatişti din estul Ucrainei, deşi ei se refereau la o consultare populară doar în regiunea lor. Preşedintele Turcinov a spus că un astfel de referendum ar putea să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, în 25 mai.
Replica Rusiei
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a spus că reprezentanţii ruşi din regiunile estice ale Ucrainei trebuie să fie implicaţi în elaborarea constituţiei care va fi supusă referendumului.
Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că nu este în interesul Moscovei să rupă Ucraina, dacă că vrea ca toţi cetăţenii din această ţară să beneficieze de un tratament egal din partea Kievului. El a negat acuzaţiile ucrainenilor şi ale americanilor că Rusia are agenţie sub acoperire în estul Ucrainei, care incită militanţii proţruşi şi a cerut explicaţii pentru o vizită a directorului CIA la Kiev.
Confruntări ruso-americane în Consiliul de Securitate
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a spus că în rândul celor autoproclamaţi la guvernare în Kiev sunt neonazişti şi antisemiţi. Iar aceştia trebuie să înceteze să „îşi atace propriii oameni”, aşa cum ameninţă că vor face în estul Ucrainei.
SUA au replicat însă că evenimentele din ultima săptămână seamănă izbitor cu evenimentele care au dus ulterior la anexarea Crimeei. „Ştim cine este în spatele acestor evenimente”, a spus Samatha power, reprezentantul permanent al SUA la ONU.
Miniştri de Externe europeni sunt reuniţi luni la Bruxelles, pentru a discuta din nou situaţia din Ucraina. Esdte foarte probabil să se discute următoarea fazăî a sacţiunilor împotriva Rusiei, în contextul în care aliaţii americani ameninţă că trecerea la ea este doar o chestiune de timp.
Ea a anunţat că SUA vor participa la discuţiile privind situaţia din Ucraina care vor avea loc joi la Geneva. Şi a subliniat că Rusia va trebui să explice masarea de 40.000 de militari la graniţa cu Ucraina.