8 mai, 2020

Comisia Europeană a propus joi renunțarea la condițiile asociate în mod obișnuit obținerii de finanțare din fondul de salvare al zonei euro pentru statele a căror economii au fost puternic lovite de pandemia Covid-19, scrie Euractiv.

Propunerea ar putea ajuta Italia, spre exemplu, stat care s-a opus mereu impunerii de condiții pentru folosirea Mecanismului European pentru Stabilitate (MES).

Valdis Dombrovskis (foto), vicepreședintele Comisiei, și Paolo Gentiloni, șeful afacerilor europene, i-au transmis președintelui Eurogroup, Mario Centeno, că statele care vor apela la acest fond nu vor mai fi nevoite să prezinte un program de ajustare pentru reducerea nivelului deficitului și a datoriei publice.


Așa-numita ”supraveghere sporită” a țărilor care apelează la această linie de credit se va rezuma doar la verificarea faptului că fondurile sunt folosite pentru cheltuieli legate de sănătate, apărute în contextul pandemiei.

Odată ce banii au fost cheltuiți și Comisia s-a convins cu privire la destinația lor, supravegherea se va încheia, au explicat oficialii.

În mod obișnuit, împrumuturile MES sunt subiectul unei analize a Comisiei cu privire la sustenabilitatea datoriei publice a statului în cauză, oficialii argumentând că executivul european a realizat deja o astfel de analiză, iar rezultatele ar fi favorabile.

”Datoriile guvernamentale sunt estimate să se mențină sustenabile în toate statele membre ale zonei euro pe o perioadă de zece ani”, susține Comisia.


În ciuda impactului puternic al crizei Covid-19, ”situația economică a statelor membre din zona euro este considerată a fi sănătoasă din punct de vedere a fundamentelor”, se mai arată în analiza executivului european.

Statele din zona euro pot împrumuta prin MES echivalentul a cel mult 2% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: