Polonia este țara UE care a acordat anul trecut cele mai multe permise noi de rezidență. Din cele 3,1 milioane de astfel de documente emise la nivelul UE, 683.000, adică 22%, au fost eliberate de Varșovia. Este pentru prima oară când Polonia depășește Germania la acest capitol.
Permise noi de rezidență înseamnă permise de ședere acordată pentru prima oară unei anume persoane (un astfel de permis este considerat nou și dacă de la terminarea permisului vechi și până la acordarea altuia au trecut cel puțin șase luni. Durata de valabilitate a unui asemenea document este de cel puțin trei luni.
În Polonia, 87,7% din noile permise de ședere au fost acordate pentru muncă (în special pentru lucrători ucraineni), conform unei statistici Eurostat.
De celalată parte, în Germania, din totalul de 535.000 de permise (17% din totalul de 3,1 milioane în Uniune), mai mult de jumătate – 277.000 de permise – au fost eliberate pentru alte motive, în special persoanelor cu statut de refugiat, beneficiare ale unei forme de protecție secundară sau pentru persoane cărora li s-a acordat protecție umanitară.
Cu alte cuvinte, permisele acordate de Polonia aduc bani bugetului național, în timp ce Germania cheltuie bani pentru majoritatea permiselor de rezidență, cel puțin o perioadă de timp.
Cu toate acestea, Varșovia a invocat mereu, menținând intenționat o confuzie între refugiați și emigranții economici, numărul mare de ucraineni găzduiți de Polonia, pentru a refuza preluarea azilanților din Orientul Mijlociu și nordul Africii.
Confruntat recent cu distincția dintre cei doi termeni cu care jonglează partidul conservator PiS, premierul Mateusz Morawiecki s-a justificat susținând că majoritatea ucrainenilor cu permis de muncă sunt în realitate refugiați, chiar dacă nu dețin acest statut.
El a ignorat faptul că refugiații sunt ajutați de statul gazdă, în timp ce lucrătorilor ucraineni nu trebuie să le subvenționezi cazarea și hrana, ci aduc venituri la buget, cresc productivitate și permit creșterea economiei naționale.
Polonia vs România
Comparația dintre cazul Poloniei și cel al României arată că arată că distanța dintre cele două se va micșora mai lent, în contextul evoluțiilor diferite înregistrate pe piața forței de muncă. Dezechilibrul este mult mai puternic în România, unde avem circa 3,5 milioane de emigrați și un număr foarte mic de imigranți.
Sub 2,5 milioane polonezi emigrați în UE
Premisele de la care trebuie să plece orice comparație privind piața forței de muncă/deficitului de lucrători din cele două state membre sunt populația și emigranții.
Polonia produs mai puțin de 2,5 milioane emigranți, la o populație de aproape 38 de milioane persoane.
România are peste 22 de milioane de cetățeni cu domiciliul în țară, dintre care aproximativ 3,5 milioane muncesc în străinătate.
Aproximativ 2 milioane de ucraineni muncesc în Polonia
Conform datelor oficiale, în Polonia trăiesc circa 1,5 milioane de ucraineni documentați, și alți 500.000 care nu au actele în regulă.
Anul trecut, din cei 683.000 de cetățeni din afara UE care au primit pentru prima oară un permis de rezidență în Polonia, 596.916 erau acorduri date pentru muncă. Un număr cu 235.600 mai mare decât în anul anterior, 2016, și cu 258% peste cel din 2015.
Din cei aproape 600.000 de străini veniți din state non-UE, 580.499 au fost ucraineni intrați în Polonia pentru a ocupa un job, atrași de diferența de salarizare – 265 de dolari este salariul mediu în Ucraina și 1.046 dolar,i în Polonia.
În ritmul acesta, polonezii își vor acoperi curând golul creat de proprii cetățeni plecați pentru salarii mai mari sau o carieră în statele occidentale.
Spre deosebire de Polonia, România a acordat anul trecut doar 13.264 de permise noi de rezidență, dintre care cele mai multe (4.448, adică 33,5%) au fost eliberate pentru tineri din Moldova veniți să studieze în România.
România, cu salariile sale foarte mici, nu este atractivă, dovadă și faptul că toți imigranții ajunși în țara noastră se străduiesc să traverseze spre Europa occidentală.
După 2014, exodul ucrainenilor s-a accentuat – conflictul din estul țării a distrus chiar și așteptările pe termen lung.
Conform biroului de statistică din țara vecină, peste un milion de ucraineni au plecat să muncească în străinătate în perioada 2015 – 2017: