Prețurile alimentelor din SUA au crescut cu 0,5% în ianuarie pe fondul scumpirii ouălor: prețul mediu en-gros al acestora a atins un record de 8,07 dolari pe duzină în februarie, dublu față de prețul de mijlocul lunii decembrie, și cu 351% mai mult decât la începutul lui 2024, când o duzină costa 1,79 dolari, potrivit Bloomberg.
În România, spre comparație, prețul ouălor a crescut cu doar 12,75% în perioada 2019-2024.
Acest nou maxim vine după luni de creșteri de preț cauzate de cel mai grav focar de gripă aviară din istoria SUA. Autoritățile de reglementare și experții nu au ajuns la un consens cu privire la modul de combatere a virusului, care a dus deja la moartea a peste 130 de milioane de păsări din 2022, provocând penurii de ouă și creșteri semnificative ale costurilor.
Afaceri și consumatori sunt din ce în ce mai disperați: cumpărăturile în panică au dus la impunerea unor limite de achiziție în anumite magazine. Vameșii au confiscat un număr record de ouă pe care călătorii au încercat să le transporte peste granița dintre SUA și Mexic. În Pennsylvania, autoritățile oferă o recompensă de 1.500 de dolari după ce hoții au furat 100.000 de ouă dintr-un centru de distribuție.
De ce sunt prețurile ouălor atât de ridicate?
Din 2022, un focar al tulpinii mortale H5N1 de gripă aviară a devastat fermele de păsări din SUA.
În 2021 și începutul lui 2022, păsările sălbatice migratoare au răspândit virusul la găini și curcani din fermele comerciale și gospodăriile individuale. Autoritățile de stat și Departamentul Agriculturii au încercat să limiteze răspândirea prin impunerea sacrificării păsărilor din fermele unde virusul a fost detectat.
Sacrificarea găinilor ouătoare a redus oferta și a crescut costurile pentru afaceri și consumatori.
O încetinire a infecțiilor la începutul lui 2023 a permis o redresare temporară a industriei, iar prețurile ouălor au scăzut sub 1 dolar. Însă prețurile au început din nou să crească la începutul lui 2024, explodând înaintea sărbătorilor de iarnă, când un nou val de infecții a lovit sectorul producției de ouă.

Carnea de pui nu este afectată
Focarul de gripă aviară a afectat în principal disponibilitatea și prețul ouălor, nu și carnea de pui. (Prețurile en-gros pentru pieptul de pui fără os și fără piele – un reper în industrie – sunt cele mai ridicate din septembrie, dar încă moderate, la 1,75 dolari pe livră, la data de 21 februarie.)
Acest lucru se datorează faptului că puii de carne crescuți pentru consum ajung pe piață, în medie, în doar 47 de zile, astfel încât o populație afectată de un virus poate fi înlocuită destul de rapid. Pe de altă parte, găinile ouătoare au un ciclu de viață mai lung: ele nu încep să producă ouă decât după aproximativ 18 săptămâni și pot rămâne productive ani de zile.
Cât va dura această criză
Nu este clar cât ar putea dura această criză. USDA a avertizat pe 21 februarie că există „șanse reduse de îmbunătățire” deoarece virusul continuă să se răspândească, estimând că prețurile ouălor vor crește cu 41% în 2025. În ianuarie, efectivul de găini ouătoare din SUA a atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani.
Totuși, există unele motive de optimism. Vremea mai caldă reduce transmiterea gripei, astfel că există speranța că infecțiile vor încetini în lunile următoare. USDA anticipează că efectivul de păsări „se va reface treptat, în special în a doua jumătate a anului”.
(Citește și: ”FAO: Prețurile alimentelor au ajuns la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023”)
***