Parlamentul European urmează să decidă reducerea cu 50 milioane euro a fondurilor de pre-aderare alocate în 2018 Turciei, alte 30 de milioane euro urmând să fie plasate ”în așteptare”, a anunțat marți Siegfried Mureșan, raportor pentru bugetul UE.
Europarlamentarul român lasă de înțeles inclusiv că Facilitatea europeană pentru Refugiații din Turcia ar putea fi finanțată din tăieri suplimentare ale fondurilor de pre-aderarare al cărui beneficiar este guvernul turc.
Parlamentarii europeni discută marți și vor vota miercuri propunerile pe care Parlamentul European le are la proiectul de Buget 2018 al Uniunii Europene.
Siegfried Mureşan a explicat Euractiv prioritățile bugetare ale anului viitor- creștere economică, locuri de muncă și securitate. La nivel politic însă, marea decizie bugetară este legată de noua abordare europeană în relațiile cu Turcia.
La ultimul summit UE, statele membre au decis, la solicitarea Germaniei, să reducă fondurile de pre-aderare puse la dispoziția Turciei.
Consiliul a luat săptămâna trecută în calcul o reducere cu 20 de milioane de euro a acestor fonduri, dar Parlamentul European consideră că semnalul care se trimite Turciei trebuie să fie mult mai puternic, propunând deci o reducere de până la 80 de milioane euro.
Șefii statelor membre UE dar și Parlamentul par să își fi pierdut răbdarea și trec la măsuri care vor provoca reacții agresive la Ankara. ”Nu ne mai putem preface că nu vedem cu Turcia se îndepărtează dramatic de standardele europene”, explică Siegfried Mureșan, care consideră inacceptabil ca în aceste condiții să fie în continuare alocate Turciei fonduri de pre-aderare.
”Mesajul pe care Parlamentul European în trimite domnului Erdogan și regimului său din Ankara este că nivelul finanțărilor pe care le vor primi sunt în strânsă legătură cu gradul de respectare al standardelor europene”, afirmă europarlamentarul român.
Trecerea ”în așteptare” a unor sume înseamnă că acestea pot fi alocate imediat ce Turcia îndeplinește anumite criterii. Dacă Ankara nu dorește să respecte aceste criterii, atunci și cele 30 de milioane de euro vor fi pierdute, la fel ca cele 50 milioane deja decise să fie tăiate.
”Vom continua să susținem economia Turciei, în special acolo unde acești bani sunt vitali, de exemplu pentru micii fermieri, dar ar fi o ipocrizie din partea noastră să continuăm să finanțăm reformele democratice din Turcia”, precizează Siegfried Mureșan.
O atenție specială este acordată banilor trimiși în Turcia prin Facilitatea Europeană pentru Refugiați- program de susținere a refugiaților din Orientul Mijlociu care are un buget de 3 miliarde euro- 1 miliard contribuție UE, 2 miliarde contribuții ale statelor membre.
Programul expiră la sfârșitul anului și încă nu este decisă continuarea acestuia. ”Mă aștept ca statele mebre, pentru că este o decizie politică, să propună continuarea programului, care s-a dovedit benefic ambelor părți”, afirmă Siegfried Mureșan.
Deocamdată nu este foarte clară sursa europeană de finanțare pentru continuarea facilității pentru refugiați, dar raportorul PE pentru Bugetul 2018 al UE spune că în niciun caz nu pot fi afectate alte programe europene în derulare, precum Balcanii de Vest sau Vecinătatea estică.
Pentru Siegrfied Mureșan, o parte a soluției e evidentă: ”Poate și mai puțini bani pentru Ankara, care doar se preface că negociază aderarea la UE, ar pune la dispoziție o parte a banilor de care au nevoie refugiații”.
Siegfried Mureșan a mai prezentat Euractiv prioritățile bugetare ale anului 2018.