Vicepremierul Liviu Dragnea a numit la conducerea Serviciului Anticorupție din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o cântăreață de muzică populară care a fost șefa de cabinet a Eduard Hellvig, liberalul care promovat-o în structura MDRAP.
Ioana Maria Ardelean are 29 de ani și a fost numită anul acesta la conducerea Serviciului Anticorupție al MDRAP, calitatea în care, printre altele semnează actele de achiziție ale ministerului.
Ioana Maria Ardelean fost lăsată în structura Ministerului de către Eduard Hellvig, ministrul liberal care a condus Ministerul Dezvoltării între 7 mai 2012 și 19 decembrie 2012.
CV de anticorupție
Ioana Maria Ardelean provine dintr-o familie cu tradiție în domeniul muzicii populare și a făcut Școala Populară de Artă, secția canto popular.
La 25 de ani a terminat Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, cu licenţă în Comunicare Politică la Universitatea Bucureşti, catedra Departament UNESCO.
La 27 de ani, liberala Ioana Maria Ardelean era șefa de cabinet a secretarului general al PNL, Eduard Hellvig, și acorda consultanță politică. A câștigat în 2011, 10.436 de lei ca director de cabinet al lui Eduard Hellvig și alți 17.607 lei pe PFA, pentru consultanță.
În 2012, după ce USL a preluat guvernarea, Eduard Hellvig a fost numit ministru al Dezvoltării și a luat-o cu el și pe Maria Ardelean, care a fost încadrată tot ca director de cabinet al liberalului.
Membră în două Consilii de Administrație
Veniturile Ioanei Maria Ardelean au crescut, în 2012, imediat după ce a ajuns cu Eduard Hellvig în Ministerul Dezvoltării.
În afară de salariul de consilier și apoi director de cabinet al liberalului Helvig, poziții din care a obținut în 2012 24.688 de lei, tânăra a mai câștigat 10.099 lei – de la PNL, 2.000 de lei dintr-o prestație artistică pentru Consiliul Local Monor, 400 de lei – de la Televiziunea Română, 11.224 de lei – obținuți ca membru în Consiliul de Administrație al Institutului de Cercetare – Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă, plus 116 lei – indemnizației de membru în CA al Companiei Naționale de Investiții.
Sumele primite pentru CA-uri nu figurează însă și în declarațiile de avere, ci doar în declarațiile de interese ale Ioanei Maria Ardelean.
Șefa Anticorupției
Eduard Helvig a devenit parlamentar și, din septembrie, eurodeputat, dar Maria Hellvig a fost lăsată în minister, pentru ca anul acesta, în primăvară, Liviu Dragnea să o numească șef al Serviciului Anticorupție din MDRAP.
Alexandru Cumpănașu, președinte al Asociației pentru Implementarea Democrației, spune că Maria Ioana Ardelean are probabil competențele necesare, deoarece a fost numită de Eduard Hellvig să coordoneze implementarea strategiei anticorupție în minister.
Și, adaugă Alexandru Cumpănașu, este impropriu denumit ”Serviciu Anticorupție”, mai potrivit ar fi fost să se numească Serviciul Integritate, deoarece se ocupă doar de implementarea la nivelul ministerului a strategiei anticorupție eleborate de Ministerul Justiției.
Lucrurile nu stau chiar așa cum spune Alexandru Cumpănașu, fiindcă printre atribuțiile serviciului intră și supervizarea achizițiilor instituției.
Serviciul a fost creat anul acesta, ca parte din proiectul „Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă”, prin care urmăreşte să sprijine administraţia publică în implementarea politicilor anticorupţie stabilite prin Strategia Naţională Anticorupţie (SNA).
Proiectul „Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013. În implementarea proiectului, MDRAP are ca parteneri Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei şi Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Activităţile proiectului vor contribui la realizarea obiectivelor Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2012-2015 şi, în acelaşi timp, la îmbunătăţirea capacităţii de implementare a politicilor anticorupţie în administraţia publică, în vederea îndeplinirii recomandărilor formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Asociația lui Alexandru Cumpănașu este și ea implicată în acest proiect dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice și primește pentru activitatea sa aproximativ 200.000 de euro, după cum a declarat pentru cursdeguvernare.ro.