10 octombrie, 2011

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a declarat, luni, la TVR, că de curând a început să se folosească un nou mod de a se amâna judecarea dosarelor – contestarea interceptărilor de convorbiri.

Şeful DNA a subliniat că ridicarea de excepţii de neconstituţionalitate a prevederilor legale a fost înlocuită cu reclamarea interceptărilor, ;i a exemplificat cu cayul fostului şef al Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul pensionar Florin Costiniu, judecat pentru fapte de corupţie în cazul senatorului PSD Cătălin Voicu.

„Mai nou nu îşi recunosc vocea (inculpaţii-n.r.), nu se mai recunosc în acele interceptări, iar din păcate judecătorii trimit aceste interceptări la expertize”, a afirmat Daniel Morar la TVR, citat de Mediafax.


Procurorul s-a plâns că expertizarea a 8.000 de înregistrări ar bloca activitatea Institutului de Expertize Criminalistice timp de un an.

De asemenea, Daniel Morar a susţinut că, din punctul de vedere al DNA, judecătorii decid fără discernământ trimiterea la expertizare a interceptărilor, fără să se precizeze „ce anume se contestă și nu vor să vizualizeze casetele, imaginile”.

„Pur şi simplu e libera lor apreciere”, a spus Morar.

El a subliniat că niciodată nu s-a demonstrat că Parchetul contraface vreo înregistrare, expertiza fiind un mijloc de probă.

Morar: Judecătorii condamnați pentru fapte legate de serviciu tăiați de la pensia de magistrat


În interviul acordat TVR, Daniel Morar a susținut că 13 judecători urmăriți penal de DNA au cerut pensionarea după declanșarea procedurilor penale asupra lor, printre aceștia fiind și una dintre cele două magistrate de la Înalta Curte de Casație și Justiție puse recent sub învinuire, Gabriela Bîrsan și Iuliana Pușoiu.

De asemenea, șeful procurorilor anticorupție s-a arătat nemulțumit și de faptul că judecătorii care au primit condamnări definitive pentru fapte de corupție mai primesc pensie de serviciu.

În context, el și-a exprimat susținerea pentru o propunere legislativă a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Horațius Dumbravă, prin care magistrații condamnați definitiv pentru fapte de corupţie sau în legătură cu serviciul ori cei excluşi din magistratură ar urma să nu mai beneficieze de pensia de serviciu, ci numai de pensie normală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: