17 ianuarie, 2022

O nouă șarjă de amenzi de aproape 600.000 de lei a fost anunțată de autorități în scandalul facturilor energetice. Două filiale ale grupului Italian Enel au fost amendate cu 400.000 de lei de Autoritatea din energie (ANRE). Se adaugă amenzile de 195.000 de lei date de Auroritatea pentru protecția consumatorilor (ANPC).

ANRE a amendat cu câte 200.000 de lei pe Enel Energie și pe Enel Energie Muntenia pentru că nu au emis facturi pentru consumul  de gaze naturale din noiembrie 2021, clienților beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Legea nr. 259/2021.

La rândul său, ANPC a finalizat alte 22 de acțiuni de control la companii furnizoare de energie electrică și gaze naturale către consumatorii casnic și a aplicat alte 10 amenzi contravenționale în valoare de 195.000 lei.


Noile amenzi vin după ce, vineri, ANRE a amendat cu aceleași sume Electrica Furnizare (simbol EL) și Gaz Vest  pentru contravenții similare.  ANRE și ANPC au dispus  facturarea în confomitate cu legea.

Pe de altă parte, experții în energie au sesizat faptul că Legea protejează doar jumătate din consumatorii casnici de energie.

Ce a scancționat ANPC

Cele mai importante abateri constatate de ANPC în timpul verificărilor au fost:

  • nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu  01.11.2021
  • furnizarea de energie electrică, fără licență
  • nerespectarea termenului de facturare și facturarea comasată pe două luni
  • informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea
  • contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate
  • practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.

Încăodată: ce trebuie facut, în cazul facturilor neconforme cu legea

ANRE amintește pPașii de urmat de consumatori, dacă au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor natural sunt, potrivit ANRE:„Clienții finali care au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuție pentru clarificări, acesta având obligația transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real.


În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată”.

În plus, consumatorii trebuie:

  • „să încheie o convenție de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale;
  • să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis
  • să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul și să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia;
  • să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condițiilor contractuale, în special modificarea prețurilor/tarifelor.
    • Dacă aceste modificări nu respectă condițiile prevăzute în contract (preț fix pe o anumită perioada de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanța de judecată”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: