18 septembrie, 2023

Premierul Marcel Ciolacu i-a asigurat, luni, pe fermierii români că nu au existat cereri de export de cereale din Ucraina în România, fiind o înțelegere între cele două guverne că Kievul nu va solicita acest lucru.

Dacă nacest lucru se va întâmpla totuși, Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul României va impune imediat o interdicție temporară de import cereale ucrainene.

Marcel Ciolacu: Am un gentleman’s agreement cu premierul Ucrainei

„În primul şi în primul rând, a fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE. Pe aceeași logică a venit și prim-ministrul al Ucrainei, spunând că va trebui totuși un control foarte riguros.


Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea și astăzi. Nu că ar fi interzis Ciolacu, sau a băgat Guvernul o interdicție la vamă. A fost un «gentleman’s agreement» între mine și prim-ministrul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost nicio solicitare în nicio vamă ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România până în acest moment. Astăzi așteptăm, așa a spus premierul Ucrainei, o propunere de licențiere pe care să o discutăm.

În cazul în care vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului agriculturii, economiei, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricția prelungită. Vreau să-i asigur pe fermieri că nu va mai fi ce a fost acum un an și ceva. Înțelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României și a doua înțelegere a fost că în cursul zilei de astăzi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm și cu Comisia. Vorbim de cele patru produse care au avut până acum interdicție”, a declarat Marcel Ciolacu.

”Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare” a solicitat sâmbătă guvernului Ciolacu să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina şi a precizat că această măsură este ”esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a României”.

Proteste în Bulgaria față de decizia guvernului de a nu prelungi restricțiile

Fermierii din Bulgaria protestează față de ridicarea restricțiilor pentru cerealele ucrainene, iar traficul este blocat între România și Bulgaria, pe podurile peste Dunăre Giurgiu-Ruse și Calafat-Vidin.


Au apărut restricții de circulație pentru camioane înmatriculate în Ucraina și R. Moldova, în sensul că autoritățile bulgare nu permit în acest moment ieșirea acestora din România pe la punctul de frontieră Negru Vodă, a comunicat Poliția de Frontieră.

De la ora 12.00 autoritățile bulgare nu mai permit intrarea în Bulgaria pe la vama Negru Vodă pentru niciun mijloac de transport, indiferent de categorie.

Guvernul bulgar a anunțat săptămâna trecută că renunță la intenția de a prelungi restricțiile la importul de cereale ucrainene, așa cum au procedat Polonia, Ungaria și Slovacia.

Ucraina dă în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la OMC

Kiev intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru refuzul lor de a renunța la interzicerea produselor agricole ucrainene, a declarat reprezentantul comercial al Ucrainei Taras Kachka pentru Politico.

În timp ce țara se apără împotriva unei invazii brutale a Rusiei, Ucraina contestă eșecul UE de a-și respecta angajamentele de liber schimb. „Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere legal. Și de aceea vom începe luni procedurile legale”, a spus Taras Kachka duminică seara.

Cele trei țări fost comuniste se revoltă împotriva Comisiei Europene, care vinerea trecută a decis să permită vânzarea de cereale ucrainene în întreaga UE. În aceste condiții, Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat că își vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene.

„În ochii noștri, aceste măsuri ale Ungariei și Poloniei reprezintă o declarație de neîncredere totală față de Comisia Europeană”, a mai spus Taras Kachka. El a susținut că sfidarea deschisă a Poloniei, Ungariei și Slovaciei față de Bruxelles nu este doar o chestiune internă a UE, ci face ca partenerii comerciali internaționali să se întrebe dacă pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele UE.

Intenția Kiev este să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia la Organizația Mondială a Comerțului. „Cred că toată lumea ar trebui să vadă cum se comportă statele membre din UE față de partenerii comerciali și de propria lor Uniune” spune oficialul ucrainean.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: