Numai în materie de carne de porc, România importă astăzi de peste 1 miliard de euro, a declarat Radu Timiș Jr., CEO al Cris-Tim, unul din cei mai mari jucători de pe piața de mezeluri și ready-meals, în cadrul conferinței ”Capitalul autohton al României – internaționalizarea businessurilor: maturizare și trecerea la statutul de forță regională” organizată de CDG.
”Când vorbim despre eficiența cu care producem aici în România trebuie să ne gândim care sunt politicile comune pe care antreprenorii le pot construi cu mediul politic. Aceste 2 lucruri sunt foarte strâns legate pentru că noi, singuri, nu putem rezolva niște probleme structurale ale unei economii.
Ne uităm, de exemplu, la deficitul comercial pe care îl are astăzi România. Gândiți-vă că numai în materie de carne de porc, România importă astăzi de peste 1 miliard de euro. Și vorbim doar de porc. Dacă mergem mai departe și ne uităm la industria laptelui, vedem că 40% din laptele consumat în România vine din Polonia și din Ungaria. Dacă ne uităm la fructe-legume vedem că România mai produce doar în sezon și în extra-sezon nu mai produce nimic, importăm tot de afară”, a spus directorul general al Cris-Tim.
Potrivit acestuia, aceste probleme structuralenu se pot rezolva decât printr-o strategie națională de țară, asumată pe o perioadă îndelungată de timp – de 5-10 ani – și care trebuie să reprezinte o strategie transpartinică.
În industria alimentară și în industria energetică România poate deveni un campion regional – Gazele din Marea Neagră trebuie valorificate intern
Radu Timiș Jr. a punctat că România poate deveni un campion regional în industria alimentară și în industria energetică, iar pentru a atinge acest statut e nevoie să valorificăm la intern producția de gaze din Marea Neagră și creșterea capacității de producție de energie electrică.
”Și cu toate acestea, cum reușim să facem acest lucru? Cum reușim să construim politici de subvenționare, programe de finanțare pentru antreprenori ca să putem să ne atingem aceste obiective?
De multe ori ne uităm doar la produsul final și produsul finit și spunem: produsul nostru este scump. Salamul este scump, carnea este scumpă. Dar nu ne uităm în spate, pe tot lanțul de aprovizionare, să vedem cum reușim să optimizăm toate acele costuri care fac acel produs finit scump. Vorbim permanent că România, în 2027, va deveni cel mai mare producător de gaze din UE și unul din cei mai mari producători de energie electrică. Care este strategia de a lua aceste atuu-uri și această producție și de a o integra în industria românească? Astăzi plătim cel mai scump preț la energie electrică din Europa, raportat la puterea de cumpărare și unul din cele mai mari prețuri la gaz”, a punctat Radu Timiș Jr.
Acesta a punctat că fără valorificarea internă a viitoarei producții de gaze din Marea Neagră degeaba ne vom lăuda cu statutul de cel mai mare producător din UE.
”Cu ce ne ajută pe noi să ne lăudăm că la un moment dat suntem cei mai mari producători de gaze din Europa – înafară de redevențele pe care le va încasa statul – dacă nu motorizăm această industrie locală. Trebuie să înțelegem că și acea carne de porc care vine de afară reprezintă un lanț întreg de aprovizionare: de la petrochimie unde astăzi avem deficit de 3 mld. (de euro) și acum 15 ani aveam excedent comercial de 3 miliarde. Cum producem input-uri mai ieftine cu gazul produs de noi, cum intră acele input-uri în agricultura mare și în cereale ca să producă hrană mai ieftină pentru creșterea acelor animale astfel încât acele animale să fie apoi abatorizate în România și transpuse într-un produs finit care într-adevăr devine eficient din perspectivă de cost… Asta înseamnă să creezi politici de dezvoltare pe termen lung, într-o asociere și într-un parteneriat între mediul politic și mediul privat”, a declarat directorul Cris-Tim.
(Citește și: ”Live Acum / CONFERINȚA: Capitalul autohton al României – internaționalizarea businessurilor: maturizare și trecerea la statutul de forță regională. Marți, 14 octombrie 2025, orele 9:30 – 14:30”)
***