Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

13 noiembrie, 2022

Producția de lapte a României va scădea al doilea an consecutiv în 2022, sub presiunea creșterii costurilor și a forței marilor procesatori de a impune prețurile. Importurile bat anual record după record: în primele 8 luni din 2022 s-a importat deja mai mult decât în tot anul 2021.

Mai rău, producția se prăbușește în 2022: s-a triplat scăderea cantității de lapte de vacă preluată de unităţile procesatoare, în primele 8 luni din 2021 față de scăderea din întreg anul 2021. Față de 8 luni / 2021 producția s-a diminuat cu 3,8%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Fermierii spun, însă, că realitatea este mult mai dură. „Scăderea producției (la 8 luni) este de circa 10%. Fermele au început să se închidă, sau să-și reducă efectivele, iar vacile să ia drumul abatoarelor”,  a declarat Ionel Arion, vicepreședintele Asociației Fermierilor din România (AFR), pentru CursDeGuvernare.


„Cauzele principale sunt creșterea costurilor (mai ales la combustibili și energie), seceta care a afectat cantitatea și calitatea furajelor și jocul monopolist al marilor procesatori care impun prețuri sub costuri”, spune Ionel Arion.

Și, „pentru că sunt puțini fermieri care au forța de a prelua efectivele de la fermele care se închid sau își reduc activitatea, este de așteptat ca tot mai multe vaci să ia drumul abatoarelor, mai ales din începând din ianuarie”, a adăugat vicepreședintele AFR.

Atunci, fenomenul se va amplifica pentru că vor trece termenele până la care fermierii sunt obligați să păstreze anumite efective, în funcție de care primesc subvenții.

Procesatorii importă aproape 100.000 de tone de lapte

Cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare a crescut cu 9.951 tone (+11,6%) în primele 8 luni din 2022, față de aceeași perioadă din 2021 și a ajuns la 95.667 de tone.


Importurile de lapte reprezintă peste 12,6% din laptele colectat de procesatori din România, de 755.853 de tone.

„Importul este și argumentul cu care marii procesatori pun presiune pe fermieri. Este jocul pe care îl fac: nu acceptați cât vă oferim, nu-i nimic – importăm”, spune Ionel Arion, vicepreședintele Asociației Fermierilor Români (AFR).

Deja din 2021, România importase cu 7,7% mai mult lapte brut, decât în 2020.

Mulți fermieri se văd nevoiți să accepte prețuri de 1,6 – 1,8 lei pe litri de lapte, deși costurile se acoperă la prețuri cel puțin duble. Furajele s-au scumpit cu circa 70%, iar cheltuielile lunare pentru o vacă se apropie de 1,500 de lei.

Iar în magazine litrul de lapte ajunge la 10 lei / litru.

„Nu este normal ca aceleași companii să ofere în alte țări 50 de eurocenți pe litru și să vândă la raft cu 1,2 euro, iar în România să ia laptele cu 30 de cenți și să-l vândă cu 2 euro, după ce au scos tot din el (…)  Procesatorii vin și cu tot felul de alte argumente: că scad vânzările din cauza inflației, dar și noi suferim din cauza aceasta”, mai spune Ionel Arion (foto) de la AFR.

Reprezentantul fermierilor spune că aceștia sunt dezarmați în fața marilor procesatori, care au adevărate monopoluri regionale. „Niciodată unul din sud nu va lua lapte din altă parte și fermierii au o capacitate redusă de replică”, spune Ionel Arion.

Producția scade sub presiunea procesatorilor. Importurile cresc tot mai mult

Importurile de lapte brut au crescut an de an până la 91.601 tone în 2021 și la 95,667 tone în numai primele 8 luni din 2022.

În schimb, scăderea producției din primele 8 luni / 2022, de 30.026 tone a fost de peste 3,2 ori mai mare decât cea din întregul an 2021.

Ritmurile evoluției producției și importurilor deveniseră deja discrepante din 2021.

Producția nu mai face față cererii, sub presiunea creșterii costurilor și a mecanismului defavorabil de colectare, în care forța marilor procesatori de a impune producătorilor prețurile acționează nestingherită.

Marfă mai multă pentru abatoare

„În februarie vom avea o imagine mai clară a dezastrului, respectiv al sacrificărilor în abatoare”, spune reprezentantul fermierilor.

În anul 2021, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul precedent cu 15,4%, până la 152.279 capete, potrivit INS.

Și efectivele de bovine au scăzut cu 12.315 (-0,7%) la 1 iunie 2022 față de aceeași dată din anul trecut, până la 1.852.262. Au scăzut efectivele din regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia şi Sud-Est.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: