Germania și NATO concretizează promisiunile Alianței de a întări granița de Est a Europei, primul batalion aflat sub drapelul Alianței Nord-Atlantice sosind luni în Lituania.
Potrivit deciziilor Alianței adoptate anul trecut la Varșovia, puternic susținute de fostul președinte american Barack Obama, NATO își extinde prezența în regiune de o manieră fără precedent în perioada de după Războiul Rece din cauza temerilor de securitate provocate de anexarea Crimeii de către Rusia și a acuzațiilor- dezmințite constant de Moscova- de susținere a conflictului separatist din estul Ucrainei.
Batalionul NATO staționat în Lituania, care are Germania ca stat-lider și care a finalizat detașarea a 1.000 de soldați, va fi completat anul acesta cu batalioanele din Polonia- condus de SUA ca stat-lider, Estonia- condus de Marea Britanie ca stat-lider, și din Letonia- condus de Canada ca stat-lider. Aceste batalioane suplimentează trupele americane staționate prin rotație în cele 4 state.
Ministrul Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, a declarat, potrivit EurActiv, că Europa a conștientizat nevoia de strânsă cooperare în domeniul Apărării și că acum acționează pentru a-și rezolva problemele. Ministrul german a mai declarat că secretarul american al Apărării, James Mattis, a reasigurat-o, în cadrul unei recente convorbiri telefonice, de sprijinul pe care Washington îl va acorda NATO.
”După discuția noastră, nu am niciun dubiu asupra convingerii profunde a lui James Mattis că NATO este foarte importantă și că Statele Unite își vor respecta angajamentele asumate în cadrul Alianței”, a spus Ursula von der Leyen în cadrul ceremoniei de primire a trupelor germane organizată la baza militară lituaniană Rukla, poziționată la 100 de km de granița cu Rusia.
Ministrul Von der Leyen urmează să se întâlnească, vineri, la Washington, cu secretarul Apărării James Mattis.
În cadrul unei convorbiri telefonice purtate sâmbătă cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg, președintele Donald Trump a confirmat participarea la summit-ul NATO de la Bruxelles, din mai.
Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că batalionul german a sosit ”la locul potrivit, la momentul potrivit”, precizând că speră ca prezența trupelor să fie una pașnică.
Un oficial NATO a precizat EurActiv că forțele Alianței staționate pe flancul estic vor desfășura un amplu exercițiu militar în iunie, care, potrivit unui alt oficial al Alianței, va include și simularea reacției la atac nuclear.
Nu există deocamdată date exacte ale prezenței în teren a acestor noi contingente, care vor staționa după o formulă rotativă care să respecte angajamentele asumate de NATO, în 1997, în fața Rusiei, potrivit cărora va evita ”staționarea permanentă a unor forțe combatante substanțiale” în Centrul și Estul Europei.
Oficiali germani afirmă că batalionul din Lituania, care deține peste 200 de tancuri și alte vehicole terestre, va avea efectiv complet până în iunie 2017 și va include trupe din Belgia, Olanda, Norvegia și Luxemburg.