Creșterea economică a României este una peste potențial și care creează dezechilibre, atât timp cât cererea de consum a urcat cu 10% în primul trimestru, pe când industria a înaintat doar cu un punct procentual, a atras atenția Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
„Vedem o creștere economică peste potențial, cel mai probabil nesustenabilă: PIB-ul crește cu 5,2% în primul semestru, iar cererea de consum a crescut cu 10%. În același timp, pe sectoare, vedem creșteri în special pe servicii, legat tot de consum, și pe construcții. Industria, care dă sustenabilitate creșterii economice mai degrabă decât alte sectoare, crește cu un anemic 1%. Deci cred că sunt indicii pentru oricine că avem o creștere care creează dezechilibre și ele încep să fie din ce în ce mai vizibile”, a spus Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.
Despre deficitul bugetar
„La nivel de buget, vedem o evoluție care arată o reversare abruptă a consolidării fiscale. Adică după ce am redus deficitul bugetar undeva sub 1% din PIB după standarde europene anul trecut, deficitul se reinflamează.
Anul acesta avem o țintă de 2,8% — 2,9% pe care probabil nu o să o atingem din cauza incapacității de a executa în special partea de cheltuieli legate de investiții, dar va crește semnificativ față de anul trecut, iar Comisia Europeană spune că pentru 2017, într-un scenariu de nemodificare a politicilor economice, deficitul probabil o să sară de 3% din PIB.
Deci este evident că avem o tendință de reversare a consolidării fiscale, într-un moment în care (…) economia crește peste potențialul său„, a explicat președintele Consiliului Fiscal.
Impactul asupra deficitului structural al măsurilor fiscale cuprinse în noul Cod Fiscal este de două puncte procentuale, nivel similar cu cel din perioada 2006, 2007, 2008:
„Avem un stimul fiscal foarte puternic, măsurat prin creșterea deficitului structural, într-un moment în care economia crește deja peste potențial, deci suntem într-un moment de prociclicitate care, din păcate este recurent în România. Eram pe punctul de a ieși din această prociclicitate în 2014, dar se pare că am alunecat din nou în această capcană”, a mai, spus Ionuț Dumitru.
Despre programele de guvernare anunțate în campanie
„Toate programele electorale, indiferent de culoarea partidelor politice, propun două lucruri: scădere masivă de taxe pe toată linia și creșteri masive de cheltuieli, în special de cheltuieli sociale. Așa ceva nu poate să fie realist, mai ales în condițiile în care echilibrele macroeconomice arată o deteriorare în momentul de față”, a adăugat președintele Consiliului Fiscal.