21 aprilie, 2021

Un container încărcat cu deşeuri din cauciuc, sosit din Marea Britanie şi destinat unei firme din Vâlcea, a fost descoperit în Portul Constanţa și va fi trimis înapoi companiei care l-a expediat, anunță un comunicat al Gărzii de Coastă.

Containerul încărcat cu anvelope verzi – deşeuri de cauciuc -, în greutate de aproximativ 25.000 kilograme, a fost identificat de Garda de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa şi ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud.

Transportul era destinat unei firme din județul Vâlcea ce are ca obiect de activitate activităţi de import.


Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au blocat intrarea containerului pe teritoriul României şi deșeurilor către ţara de origine.

Ministrul Mediului: Sunt mai multe grupuri de crimă organizată în jurul acestor activități

„Este o luptă continuă cu mafiile”, a declarat la Digi24 ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a vorbit despre organizațiile de crimă organizată implicate în afacerile cu deșeuri.

„Importul de gunoi este ilegal. În Uniunea Europeană se vând cantități semnificative de deșeuri reciclabile dintr-un stat membru în altul.

Am stabilit cu poliția prin ce modalități să limităm accesul anumitor produse în România, să putem scana camioanele, să vedem ce conțin comparativ cu documentul pe care le completează.

E o luptă continuă cu mafiile, sunt mai multe organizații criminale, de crimă organizată în jurul acestor activități”, a declarat ministrul Mediului.

El a făcut referire la situația din Bihor, unde au fost găsite în curtea unei firme aproape 190 de tone de deșeuri aduse cu camioanele, din Italia: „Ajungeau acolo și firul mergea mai departe, de la firmă de reciclare din Cluj… Oamenii ăștia sunt organizați”.

România nu are un sistem organizat pentru colectarea selectivă și depozitarea ecologică a deșeurilor.

România, groapa de gunoi a statelor occidentale

Acesta nu este primul import ilegal de deșeuri oprit luna aceasta la intrarea în țară.

Mai multe containere au fost găsite în Portul Constanţa Sud Agigea, pe 8 aprilie. Ele aparțineau unor societăţi din Prahova și din București, și conțineau deșeuri lemnoase, metalice, dar şi deşeuri periculoase, precum acumulatori şi componente metalice.


Cele cinci containere au fost descărcate de pe o navă cu pavilion liberian, fuseseră încărcate în Germania, iar mărfurile proveneau de la o societate din Belgia.

Un alt container descărcat în Portul Constanța Sud Agigea și sosit din Canada era însoțit de documente ce atestau în mod fals că transportul conține articole de uz gospodăresc, familial, uzate. În realitatea, încărcătura era formată din deșeuri inutilizabile.

Aproape 70 de containere au fost descoperite în acea săptămână în Portul Constanța Sud Agigea.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: