27 iunie, 2012

Monitorul Oficial trece din subordinea Camerei Deputaţilor sub autoritatea Guvernului, a decis, miercuri, Executivul, printr-o ordonanţă de urgenţă, a relatat Agerpres.

Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii de organizare a Monitorului Oficial al României prevede ca Regia Autonomă Monitorul Oficial să „se reorganizeze ca regie autonomă persoană juridică ce desfăşoară activitate de interes public naţional şi funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului”.

Astfel, și președintele Consiliului de Administrație al Regiei Monitorul Oficial urmează să fie numit de Secretariatul General al Guvernului.


Guvernul îşi motivează ordonanţa „având în vedere că la nivelul Regiei Autonome Monitorul Oficial se manifestă disfuncţionalităţi importante”.

În acest fel preşedintele democrat-liberal al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pierde de sub control şi Monitorul Oficial, un instrument esenţial în condiţiile în care toate actele normative intră în vigoare numai după publicarea în Monitor.

Prin această OUG, USL preia practic controlul aproape asupra întregului aparat de legiferare, după ce săptămâna aceasta a trecut prin Parlament și o lege prin care nici Curtea Constituțională nu se mai poate pronunța pe hotărârile Legislativului, inclusiv pe suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Singurul element de legiferare care scapă de sub controul USL este promulgarea legilor, care revine în continuare președintelui României.


Însă nici președintele nu poate respinge decât o singură dată o lege de la promulgare, fiind obligat să o promulge dacă Parlamentul o adoptă din nou, după ce o reexaminează.

În plus față de acestea, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanță de urgență prin care Institutul Cultural Români trece din subordinea Președijntelui Traian Băsescu sub autoritatea Senatului României. Senatul, deși condus de PDL-istul Vasile Blaga, este dominat de USL, care poate decide și consucerea ICR.

Astfel, USL va putea controla un aparat important de vizibilitate și imagine în străinătate, dar și fonduri substanțiale.

Victor Ponta a luat la guvern și alte instituții

Transferul Monitorului Oficial nu este singura modificare a raportului dintre instituții în noul guvern  Victor Ponta. În prima ședință de guvern a Cabinetului Ponta, premierul a luat în subordinea sau coordonarea sa:

  • Inspectoratul de Stat în Construcții, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Aici avea să-l numească șef pe Adrian Grăjdan, care a retras ISC din dosarul Trofeul Calității, unde se constituise anterior parte civiolă. Procurorii au constatat că Grăjdan a avut convorbiri telefonice cu fostul premier Adrian Năstase în ziua în care ISC s-a retras ca parte civilă din dosar. După ce presa a devoalat retragerea ISC din dosar, Ponta l-a demis pe Grăjdan. Până la urmă, Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare în dosarul Trofeul Calității, iar Grăjdan este urmărit penal pentru favorizarea infractorului.
  • Agenția națională de cadastru, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Inițial, cadastrul era la Ministerul Administrației și Internelor, dar fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, din Guvernul Boc, a ținut să ia în subordinea sa Cadastrul. Instituția este cu atât mai importantă cu cât se pregătește să realizeze cadastrul General al României, o operațiune care va costa în jur de 2 miliarde de euro.
  • Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, de la Ministerul Educației. Premierul Victor Ponta a spus că a luat în directa sa coordonare ANST pentru grija pe care o poartă personal performanței sportive, mai ales că anul 2012 este an olimpic.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: