16 septembrie, 2011

Olanda se va opune chiar şi aderării parţiale a României şi Bulgariei la spațiul Schengen, a anunţat vineri un oficial al Guvernului Olandez, relatează AFP, citată de Mediafax.

”S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei. Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială”, a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers.

Ea a precizat că aceasta va fi poziția Olandei la Consiliul JAI de săptămâna viitoare.


„Guvernul a spus că nu vrea în nici o manieră ca (spaţiul Schengen-n.r.) să fie deschis şi, prin urmare, nu vom aproba nici măcar intrarea parţială. În numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles. Credem că este încă prea devreme”, a explicat purtătoarea de cuvânt, potrivit căreia Olanda nu vede ”suficiente” indicii că Bulgaria şi România ”se ocupă de probleme precum corupţia, crima organizată şi anchetele judiciare”.

O reuniune a miniştrilor de Interne ai Uniunii Europene este prevăzută joi la Bruxelles, în cursul căreia urmează să fie discutat un proiect de compromis care reia opţiunea evocată în primăvară privind integrarea în două etape a României şi Bulgariei. Acest dispozitiv este menit să ofere asigurări unor ţări ca Olanda, Franţa, Germania sau Austria, foarte reticente în privinţa aderării României şi Bulgariei.

Franţa, Germania şi Olanda s-au opus în primăvară integrării celor două ţări în spaţiul Schengen, cerând consolidarea luptei împotriva corupţiei.

Sofia şi Bucureştiul vor să adere la Schengen înainte de sfârşitul anului, însă acordul tuturor statelor membre este necesar pentru integrarea altor ţări.


Compromisul pe care preşedinţia poloneză a Uniunii Europene tocmai l-a propus ambasadorilor europeni prevede două etape, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică de la Bruxelles. Astfel, spaţiul aerian şi maritim ar urma să fie deschis înainte de sfârşitul lui octombrie, dar o decizie privind data deschiderii frontierelor terestre, „mai controversată”, va fi luată abia în 2012.

Francezii, germanii şi finlandezii au „lăsat uşa deschisă” pentru compromis, chiar dacă vor date mai puţin precise, a precizat AFP.

”Preşedinţia poloneză (a UE – n.r.) lucrează cu îndârjire pentru a găsi o soluţie şi caută o modalitate de a oferi cel puţin o posibilitate parţială României şi Bulgariei de a intra în Schengen”, a declarat vineri comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, în cursul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Comisia a afirmat că România şi Bulgaria sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen, a amintit ea.

Reacții de la București și Sofia:

  • Ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu: ”Sunt dezamăgit de poziţia pe care Olanda a decis s-o ia cu ocazia viitorului Consili. ‘Sunt convins că, în timpul acestui consiliu, un număr mare de state vor susţine poziţia justă a României de a adera la spaţiul Schengen” (AFP, citată de Agerpres)
  • Ministerul Administrației din Internelor, România: ”România şi Bulgaria au îndeplinit toate cerinţele acquis-ului Schengen şi au trecut cu succes etapele procesului de evaluare, fapt recunoscut de toate statele membre, inclusiv de Olanda, prin adoptarea Concluziilor Consiliului JAI din data de 9 iunie 2011. (…) Poziţia exprimată de Guvernul olandez, chiar dacă este o continuare a atitudinii critice exprimate în ultima perioadă de oficialii acestei ţări, ne dezamăgeşte, tocmai prin faptul că ignoră elementele esenţiale care ţin de aderarea unui stat candidat la spaţiul Schengen” (comunicat de presă al MAI)
  • Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov: ”Olanda are o problemă de politică internă (legată de relaţiile din cadrul coaliţiei guvernamentale). Noi nu mai putem influenţa deciziile politice sau nu le putem influenţa decât într-o anumită măsură. Bulgaria şi România au îndeplinit toate criteriile tehnice de aderare, ceea ce a fost confirmat de toate misiunile de experţi”. (AFP, citată de Agerpres)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. foarte bine, aceasta masura va permite reformarea justitiei, combaterea coruptiei, spaga, mita sant inca profund inradacinate in mintea si cultura romanilor. Merci Olanda

    1. n-ar fi rău să fie aşa. dar mă tem că numai la justiţia şi corupţia noastră nu s-au gândit politicienii olandezi când au negociat această poziţie faţă de România

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. foarte bine, aceasta masura va permite reformarea justitiei, combaterea coruptiei, spaga, mita sant inca profund inradacinate in mintea si cultura romanilor. Merci Olanda

    1. n-ar fi rău să fie aşa. dar mă tem că numai la justiţia şi corupţia noastră nu s-au gândit politicienii olandezi când au negociat această poziţie faţă de România

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: