SUA au decis să excludă cooperarea militară cu Rusia în războiul din Siria, acuzând Moscova că a pus în aplicare o strategie “tragică şi eronată”, care limitează discuţiile strict la nivelul de siguranţă aeronautică în spaţiul aerian sirian – potrivit Reuters.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a afirmat miercuri seara, citat de Reuters: “Nu suntem pregătiţi să cooperăm pentru aplicarea unei strategii concepute greşit de Rusia”.
Ofensivă terestră a armatei siriene susținute de Rusia
Trupele armatei siriene şi miliţiile aliate au declanşat joi o ofensivă terestră împotriva forţelor rebele, susţinute de aviaţia rusă, în încercarea de a recupera teritoriile pierdute în vestul ţării.
Forţele guvernamentale au atacat insurgenţii din Câmpia Ghab, după ce aceştia au fost supuşi tirurilor intense ale aviaţiei ruse, afirmă pentru Reuters reprezentanţi ai Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Aceleaşi surse afirmă că şi rebelii au doborât un elicopter în provincia Hama – nu este clar deocamdată dacă aparatul aparţinea Siriei sau Rusiei.
NATO pregăteşte întăriri pentru Turcia şi pentru Baltici
Pe fondul luptelor din teatrul de război, NATO pregăteşte întăriri pe două flancuri:
Secretarul general al NATO a declarat, înainte de reuniunea de joi a miniștrilor apărării ai țărilor din Alianța Nord-Atlantică, organizată la Bruxelles, că îşi pregăteşte forţele pentru o posibilă desfăşurare în Turcia, în regiunea de graniţă cu Siria.
„Am observat în Siria o escaladare alarmantă a activităților militare ruse. Vom analiza ultimele evoluții și implicațiilor lor pentru securitatea NATO. Alianţa este pregătită și capabilă să-și apere aliații, inclusiv Turcia, împotriva oricăror amenințări”, a declarat Jens Stoltenberg, în contextul în care avioanele ruse care desfășoară atacuri în Siria au încălcat în ultimele zile spațiul aerian al Turciei şi au obstrucţionat aeronave ale alianţei.
De remarcat că Alianţa nu pierde din vedere nici flancul nordic, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon urmând să anunţe la reuniunea de joi a NATO faptul că va detaşa „pe termen lung” trupe britanice în Polonia şi în Ţările Baltice.
Oficialul britanic a motivat decizia prin ceea ce a numit o “creştere a tensiunilor în zonă”.
Avioanele de vânătoare ale RAF sunt deja în regiune ca parte a Baltic Air Policing Force şi au executat numeroase misiuni de interceptare a avioanelor ruseşti care intră neautorizat în spaţiul aerian baltic.
Intenţiile britanice au generat un răspuns prompt al Moscovei: “Orice planuri de apropiere a infrastructurii militare a NATO de Rusia vor antrena măsuri de răspuns pentru a restabili paritatea necesară”, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.
“Falsul pretext despre o amenințare imaginară care ar proveni din partea Rusiei este tocmai acel gen de camuflaj destinat să mascheze planurile de extindere a NATO în continuare înspre granițele noastre”, a afirmat oficialul de la Kremlin, care a mai menţionat că “acest proces nu este unul nou, el durând de zeci de ani”.
Congresul SUA cercetează eficienţa spionajului american
Congresul SUA a demarat o investigație în legătură cu deficiențele în activitatea serviciilor secrete americane, despre care se afirmă că au fost prinse pe picior greșit în privința intervenției Rusiei în Siria, au declarat joi pentru Reuters surse din legislativul american.
Comisiile pentru serviciile de informații din Senatul și Camera Reprezentanților SUA intenționează să analizeze în ce măsură comunitatea de spionaj a trecut cu vederea sau a judecat greșit semne critice de avertisment privind intențiile Moscovei în Siria.
Această nouă anchetă survine după ce agențiile de informații americane „au ratat” anexarea „neașteptată” a Crimeii de către Rusia în martie 2014 și construcția de către China a insulelor artificiale în zona disputată din Marea Chinei de Sud, amintește Reuters.