30 mai, 2023

Fluxul de livrări de arme și muniții de la guvernele occidentale către Ucraina și angajamentele repetate ale blocului că sprijinul UE va continua „atâta timp cât este nevoie” pun o presiune asupra industriei europene de apărare, care până acum nu reușește să țină pasul cu cererea.

Pentru a ajuta industria să intensifice producția de muniție, Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii mai Actul de sprijin al producției de apărare.

Deși sprijinul UE este binevenit, statele membre își fac însă griji că executivul UE își acordă puteri discreționare și nu oferă suficiente garanții că informațiile sensibile din industrie vor fi protejate.

Guvernele și companiile își țin secretele la piept


Potrivit propunerii de la Bruxelles, Comisia Europeană ar avea acces la informațiile confidențiale ale industriilor de apărare legate de capacitățile lor de producție. Executivul UE a cerut date referitoare la elemente ale lanțurilor de aprovizionare, stocuri sau acces la anumite produse.

„Pe baza acestei cartografieri, Comisia Europeană (…) își va monitoriza în mod continuu capacitatea de producție și lanțurile lor de aprovizionare și va evalua capacitatea lor generală de a răspunde la evoluția așteptată a cererii pieței”, arată textul propus de Comisie.

Această ”cartografiere” a materialului de producție și a capacității unei companii este de obicei confidențială și bine protejată de guverne. Industriile de apărare sunt strâns legate de guvernele lor, iar capitalele UE doresc să-și protejeze industriile naționale sponsorizate de stat și secretele comerciale.

Propunerea Bruxelles oferă Comisiei Europene instrumente de a supravegherea capacitățile de producție de pe continent cu scopul declarat de a ajuta la creșterea producției.


Companiilor li se cere uneori să furnizeze liste cu angajații care lucrează la astfel de proiecte, cu puține garanții că aceste informații sensibile vor rămâne confidențiale și fără nicio indicație a scopului acestor mișcări, au declarat surse din industrie pentru Euractiv.

Comisia Europeană și-ar acorda, de asemenea, dreptul de a livra comenzi prioritare către industria europeană a munițiilor, conform propunerii.

O altă problemă ar fi aceea că producătorii ar putea, în conformitate cu legislația propusă, să exporte muniția și componentele acestora fără autorizație sau supraveghere prealabilă din partea guvernului din țara în care activează.

Acest lucru ar trebui evaluat cu atenție pentru a evita conflicte de interese între industrii și guverne, afirmă un diplomat al UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: