24 august, 2011

Ministrul Mediului, László Borbély, a cerut societății Roșia Montană Gold Coropration să mai rducă din nivelul concentrației de cianură și să aloce din primii ani de exploatare banii pentru renaturarea zonelor afectate.

”Voi propune Guvernului o hotărâre prin care să se acorde acordul de mediu doar în cazul în care voi avea siguranţa că investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul, pentru a nu fi afectat mediul. Am cerut SC Roşia Montana Gold Corporation să respecte două condiţii importante: să reducă procentul de cianură până la un nivel care să nu mai fie poluant pentru natură, aşa cum se întâmplă şi în Suedia, şi să dea banii pentru renaturare, în primii ani de exploatare”, a declarat Borbely, potrivit unui comunicat emis marți de Ministerul Mediului.

În replică, președintele companiei, Dragoș Tănase, a susținut că tehnologia propusă de RMGC este ”mai bună” decât cea folosită în Suedia.


”Din câte ştim noi, şi noi încercăm să aflăm detaliile acelei tehnologii, dar din informaţiile preliminare pe care le avem la momentul de faţă, tehnologia noastră este mai bună decât tehnologia suedezilor. Nu vrem să ne antepronunţăm, studiem şi noi tehnologia, dar nu va fi o problemă, vom găsi o soluţie împreună cu inginerii noştri să venim cu best practice pe cianură”, a spus Tănase într-un interviu acordat Mediafax.

De asemenea, Ministerul român al Mediului a cerut și statelor vecine un punct de vedere privind proiectul minier de la Roșia Montană, iar Ungaria s-a opus proiectului.

Punctul de vedere al Ungariei este, însă, doar consultativ, autoritățile române putând să ia oricum decizia de avizare, a mai arătat ministrul Borbely.

Potrivit acestuia, au mai fost consultate Serbia şi Muntenegru, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Slovacia, dar acestea nu au transmis niciun răspuns.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: