Ministerul Educației a centralizat majoritatea cererilor privind studiul religiei în școli, 88% dintre elevii care studiază în prezent această materie s-au înscris să urmeze în continuare acest curs, a anunțat vineri ministrul Sorin Cîmpeanu, citat de Mediafax.
Obligativitatea depunerii unei opțiuni scrise privind studiul religiei este o consecință a deciziei CCR din noiembrie 2014, când aceasta a decis neconstituționalitatea unei prevederi din Legea educației, care îi obliga pe cei care nu doreau să urmeze aceste cursuri să facă o cerere scrisă.
Pentru a pune în practică decizia CCR, dar şi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie în anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei a cerut tuturor inspectoratelor şcolare să informeze elevii majori, respectiv părinţii elevilor minori, că trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă, până pe 6 martie, dacă vor să participe la ora de religie.
Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, religia este predată în prezent de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.
Statistici provizorii
La nivel naţional, dintre elevii care fac în prezent religie ca materie opţională, au ales să urmeze în continuare acest curs 88 la sută, potrivit situaţiei cererilor centralizate până vineri, la ora 12.00.
Până la această dată au fost introduse în baza de date 2.082.476 de cererei de înscriere la ora de religie, în condiţiile în care 2.364.838 de elevi au această disciplină opţională în oferta educaţională.
Totodată, dintre cele 137.293 de cereri de înscriere la clasa pregătitoare pentru următorul an şcolar, pe 128.300, respectiv pe 93,45 la sută, figurează opţiunea pentru ora de religie, a mai anunţat ministrul.
La nivel naţional, în învăţământul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.364.838 sunt eligibili pentru studiul religiei, restul fiind cei din grădiniţe, şcoala postliceală, dar şi formele de învăţământ seral sau fără frecvenţă.
În formularul de înscriere, se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006.