11 martie, 2024

Mii de medici, asistente și infirmiere au protestat luni în fața Palatului Victoria, nemulțumiți de majorările aprobate de guvern săptămâna trecută. Ele se aplică doar salariilor de bază, nu și sporurilor sau indemnizației de hrană, fapt ce reduce creșterea cu 20% din OUG la un avans de numai 13% al veniturilor.

Din Piața Guvernului, protestatarii au plecat în marș spre centrul Capitalei, unde au manifestat, mai întâi, la ministerele Muncii și Sănătății, după care, la Parlament.

Reamintim că Executivul a votat joi o majorare cu 20% a salariile angajaților din sănătate și asistență socială, în două tranșe: în martie și una în iunie. De aceste creșteri vor beneficia 235.611 de medici, farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, registratori medicali, statisticieni medicali și personal auxiliar-sanitar, personal TESA.

Guvernul încearcă să minimalizeze protestul


Mai mulți oficiali PSD încearcă să minimalizeze conflictul în desfășurarea, negând importanța federației organizatoare.

Ministrul Alexandru Rafila: Nu este protestul medicilor, ci al unei federații

Alexandru Rafila, aflat într-o vizită la Târgu Mureș, a declarat luni, când cei aproximativ 5.000 de sindicaliști protestatu în fața ministerului pe care acesta îl conduce, „Nu cred că este vorba despre protestul medicilor. Este vorba despre protestul organizat de o federaţie, Federaţia Solidaritatea Sanitară. Dânşii au anumite revendicări. Noi am avut discuţii, chiar şi primul ministru a avut discuţii cu Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară. (…) Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să asculte aceste doleanţe şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Alexandru Rafila a precizat că a avut discuţii cu cele două organizaţii sindicale semnificative, cu Sanitas, care reprezintă majoritatea lucrătorilor din sistemul de sănătate,şi cu cei de la Solidaritatea, şi crede că se poate ajunge la o înţelegere.

„Bănuiesc dacă există, aşa cum vă spuneam, bună-credinţă şi sunt apreciate în mod corect eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, încât să rezolve revendicările salariale care se pot rezolva în acest moment în condiţii economice dificile, cred că se poate ajunge la o înţelegere. Repet, buna-credinţă este însă necesară de ambele părţi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Sanitas s-a retras din protest, fostul ministru al Muncii salută decizia „sindicatelor din sănătate şi asistenţă socială” de a renunţa la grevă


Conflictul a fost declan;șat de Federația Sanitas, din cadrul confederației CNSLR – Frăția, istoric apropiată de PSD, și de Federația Solidaritatea Sanitară (FSS). După aprobarea OUG cu majorarea eșalonată a salariilor, Sanitas s-a retras, însă personalul medical din FSS a anunțat continuarea protestelor și se află luni în stradă, amenințând că se pregătest de o grevă generală.

Deputatul Marius Budăi, fost ministru al Muncii, şi-a exprimat, luni, printr-un comunicat de presă, satisfacţia faţă de măsura pe care Guvernul a adoptat-o în privinţa majorării salariilor și salută decizia sindicatelor din sănătate şi asistenţă socială de a renunţa la grevă.

„Prim-ministrul Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, și-a onorat promisiunea făcută federațiilor sindicale din sănătate și asistență socială și a aprobat mărirea veniturilor acestora, începând cu data de 1 martie. (…) Salut decizia premierului Marcel Ciolacu, dar și pe cea a Federației Sanitas și pe cea a Federației Naționale Sindicale din Asistență Socială și Protecția Copilului Pro Asist de a suspenda procedurile de declanșare a grevei generale, ca urmare a majorărilor salariale acordate”, precizează deputatul Marius Constantin Budăi, președintele Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: