Luni 26 lulie este ultima zi de prelungire a termenului în care firmele din sectorul HoReCa pot apela la schema de ajutor de stat care acordă o compensare de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2019 şi cea din 2020. Primul termen a fost 20 iulie și a început în data de 29 iunie 2021, dar se înscriseseră numai 8.000 de firme dintr-un potențial de 30.000 .
Valoarea totală a cererilor de ajutor era de aproximativ 2,5 miliarde de lei pe 20 iulie.
Plata ajutorului nu depinde de ordinea înscrierii în platforma STS dedicată schemei. Plăţile pe această schemă de ajutor de stat se vor face pro-rata, proporțional cu mărimea sumei solicitate în raport cu totalul solicitărilor și cu bugetul.
Schema de sprijin pentru HoReCa este finanţată de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), cu un credit de angajament de 2,5 miliarde de lei, creditul bugetar acordat schemei prin Legea Bugetului 2021 fiind de un miliard de lei.
Solicitanții au avut dificultăți de calcul contabil
Pe parcursul perioadei iniţale de înscriere, o parte dintre firmele care au încercat să aplice au întâmpinat greutăţi în identificarea expertului contabil sau a auditorului care a certificat diferenţa de cifră de afaceri pentru CAEN-uri, spune Ministerul Economiei, citat de Agerpres.
MEAT a realizat o procedură prin care s-au putut verifica experţii contabili sau auditorii, însă aplicaţia a detectat că sunt lipsuri în bazele de date furnizate de asociaţiile profesionale – Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi Camera Auditorilor Financiahoreca, schma ri din România (CAFR), astfel devenind necesară interogarea bazelor de date în afara platformei electronice de înscriere.
(Citiți și: „Procedura ajutorului de stat pentru HoReCa a apărut în Monitorul Oficial. Detaliile”
„În acest sens, toate cererile de adăugare în baza de date au fost centralizate de operatorii call-center şi au fost verificate de către partenerii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale cu CECCAR şi ASPAAS – CAFR, pentru a ne asigura ca cei care nu se regăsesc în platformă sunt autorizaţi, fapt ce a îngreunat aplicaţiile. Am ţinut cont de solicitările de a prelungire a perioadei de înscrieri venite din partea mediului de afaceri şi pentru a veni în sprijinul unui număr cât mai mare de întreprinderi”, se menţionează în comunicatul MEAT.