Fostul deputat Iulian Iancu a fost validat, miercuri, de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcția de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.
Au fost 27 de voturi în favoarea candidaturii lui Iulian Iancu, propus de PSD pentru această funcție. S-au înregistrat 6 voturi “împotrivă”.
Candidatura lui Iulian Iancu urmează să fie supusă votului plenului reunit al Parlamentului.
Comisiile de specialitate au respins celelalte candidaturi depuse pentru această funcție. Astfel, Florin Munteanu, propus de USR, a obținut 28 voturi “împotrivă” și 6 voturi “pentru”, Scarlat Iriza – 27 de voturi “împotrivă” și 6 abțineri și Florin Victorel Rădoi – 28 voturi “împotrivă” și 10 abțineri.
USR a condamnat ”simulacrul de dezbatere” care a avut loc în comisiile reunite pentru industrii ale Parlamentului.
„USR consideră inadmisibil votul dat de coaliția hoției, cu sprijinul AUR, pentru omul care nu doar că a blocat investițiile în exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră, dar a făcut România mai dependentă de gazele rusești în plină criză energetică”, a declarat deputata USR, Cristina Prună, într-un comunicat de presă.
În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, după demisia lui Alexandru Stănescu.
Pe 16 martie, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că numirea lui Alexandru Stănescu în funcția de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, a fost neconstituțională. USR a sesizat CCR, invocând faptul că Stănescu nu doar că nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege pentru numire, dar nici măcar nu avea vreo legătură cu domeniul energiei.
Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, a fost propus și votat de social-democraţi pe 14 decembrie 2021 ca membru în Comitetul de reglementare al ANRE.
El a demisionat însă pe 3 martie din această funcţie, pe motiv că vrea să se dedice unor proiecte care îi solicită „întreaga” implicare.
***