6 iulie, 2012

Guvernul a emis joi seară o nouă Ordonanță de Urgență, prin care este modificată Legea 47/1992, a referendumului. Potrivit legii în vigoare, președintele poate fi demis prin referendum dacă jumătate plus unu din numărul votanților de pe listele electorale spus Da demiterii. Potrivit noii Ordonanțe emise de guvern, președintele poate fi dermis dacă jumătate pus 1 dintre votanți spun Da demiterii.

Respectând legislația în vigoare, suspendarea și demiterea președintelui țării ar putea dura între 2 și 3 luni: la suspendarea președintelui din anul 2007, procesul suspendării și referendumul a durat aproximativ 2 luni jumătate.

Ordonanța a fost publicată câteva ore mai târziu în Monitorul Oficial.

Nu este primul act normativ pe care guvernul îl furnizează parlamentului pentru demiterea rapidă a președintelui:

1-Ordonanța de modificare a Legii referendumului, din 5 iulie 2012.

2-Ordonanța de modificare a legii de funcționare a Curții Constituționale, din 3 iulie 2012. Prin această ordonanță, Curții Constituționale i se ia atribuția de a se pronunța asupra constituționalității hotărârilor Parlamentului.

Guvernul a emis această Ordonanță deși articolul 115 din Constituție interzice emiterea de ordonanțe care se referă la instutiții fundamentale, la legi constituționale sau la drepturile electorale.

3- Ordonanța de trecere a Monitorului Oficial din subordinea Camerei Deputaților în subordinea guvernului, din 27 iunie 2012.

4- Demiterea, pe 5 iulie, a doi vicepreședinți ai Institutului Național de Statistică, prin două decizii semnate de şeful Guvernului. E vorba de Cristian Stănică (care coordonează activităţile privind integrarea europeană, statistică macroeconomică şi ale diseminării datelor statistice) şi de Gered Beatrix (care coordonează activităţile legate de infrastructura statistică).

Cu două ore înainte, premierul își ecprimase dorința ca referendumul organizat pentru suspendarea președintelui să fie organizat pe baza datelor de la ultimul recensamânt, date care încă nu sunt centralizate definitiv.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri dimineață, pentru a liniști cancelariile europene îngrijoprate de situația politică din România,  că guvernul nu este implicat în suspendarea președintelui, iar criza politică ar consta în ”conflictul dintre președinte și parlament”.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: