29 decembrie, 2011

Investitorii privaţi care vor participa la construcţia de locuinţe în parteneriat public-privat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) vor primi 30% din chiriile încasate de la locatarii din respectivele imobile, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate joi în Monitorul Oficial.

Conform Agerpres, ordonanţa de urgenţă, care modifică Legea 152/1999 privind organizarea şi funcţionarea ANL, stipulează că sumele încasate din închirierea locuinţelor ANL se distribuie în proporţie de 50% ca venit la bugetul de stat, 20% către Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi 30% către investitorul privat.

De asemenea, ordonanţa prevede explicit că după expirarea contractului de închiriere iniţial de cinci ani, chiriaşilor care au împlinit vârsta de 35 de ani li se prelungeşte cu un an contractul, prin recalcularea chiriei.


Chiria va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, impozitele pe clădiri şi pe teren, recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată, precum şi un profit supus negocierii între părţi.

OUG adoptată joia trecută de guvern permite Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, să construiască locuinţe pentru închiriere, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări publice.

Terenurile destinate construirii acestor locuinţe aparţin domeniului public al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale şi vor fi transferate în folosinţa gratuită a ANL pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor realizate prin acest program. În program vor putea fi preluate şi construcţiile nefinalizate, aflate în diferite stadii de execuţie, pentru includerea lor în circuitul public.

Implementarea şi derularea programului se realizează prin încheierea contractelor de concesiune lucrări publice. În acest sens, ANL răspunde de îndeplinirea tuturor etapelor necesare demarării procedurii de achiziţie publică şi atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind, în general, de circa 20 de ani.


Contractul de concesiune lucrări publice se atribuie conform prevederilor legale în vigoare. În cadrul contractului de concesiune, finanţarea obiectivului de investiţie este asigurată de investitorii privaţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: