23 noiembrie, 2018

Black Sea Oil & Gas a anunțat vineri că a acordat contractul de antrepriză generală pentru proiectul din Marea Neagră către GSP Offshore. Potrivit comunicatului, construirea întregii infrastructuri a proiectului se va realiza în aproximativ doi ani.

Circa 70% din costurile aferente activităților contractate, care reprezintă majoritatea costurilor totale ale proiectului în valoare de 400 milioane dolari, vor reprezenta aport din România, mai precizează Black Sea Oil & Gas.

”Black Sea Oil & Gas SRL împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus International B.V. (“Gas Plus”), anunță că au acordat firmei GSP Offshore SRL („GSP”) contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările offshore și onshore constând în serviciile de proiectare, achiziție, construcție, instalare și punere în funcțiune („EPCIC”) precum și Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare, în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) localizat în platforma continentală a Mării Negre aparținând României”, se arată într-un comunicat al Black Sea Oil & Gas.


Execuția contractului EPCIC, care va fi realizată doar în cazul luării Deciziei Finale de Investiție în proiectul MGD, acoperă:

  • achiziția, construirea, instalarea și punerea în funcțiune a ansamblului submarin de producție aferent zăcământului Doina
  • construcția, instalarea și punerea în funcțiune a unei noi platforme de producţie automate, amplasată pe zăcământul Ana, care va fi construită în şantierul GSP din Constanţa
  • sistemul de conducte submarine ce va lega platforma de producţie de ţărm
  • conducta de pe uscat şi noua staţie de tratare a gazelor care va fi construită în satul Vadu

Un contract separat a fost încheiat pentru forajul celor cinci sonde de producție (una pe zăcământul Doina și patru pe zăcământul Ana), pentru care GSP va mobiliza platforma de foraj de tip jack-up GSP Uranus.

„Proiectul de pionierat MGD ar putea acoperi 10% din necesarul de gaze naturale al României”, a declarat Mark Beacom, Directorul General Executiv al BSOG.

„Abilitatea noastră de a lua o decizie finală de a investi, odată ce am parcurs toate etapele rămase din proiect, este condiționată de aprobarea partenerilor și acționarilor, aprobare care la rândul ei depinde de impactul pe care noua Lege Offshore, în special noile prevederi fiscale cuprinse în lege, îl va avea asupra deciziei menționate de a trece la realizarea investiţiilor în proiectul respectiv”, a mai spus Marc Beacom.


Black Sea Oil & Gas a semnat recent cu ENGIE un acord de vanzare pe 10 ani a gazelor naturale provenite din Marea Neagră. De asemenea, a încheiat cu Transgaz și un contract pe 15 ani de transport al gazelor naturale din Marea Neagră în sistemul național de transport.

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale.

În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime şi XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

GSP Offshore este o companie deținută de Gabriel Comănescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: