Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakashvili a fost arestat luni în Kiev și deportat în Polonia.
Autoritățile ucrainene puteau adopta o măsură mult mai proastă pentru Mihail Saakashvili – el putea fi extrădat în Georgia, acolo unde în ianuarie a fost condamnat în lipsă la 3 ani închisoare. Saakashvili a fost găsit vinovat, oficial, pentru că din poziția de președinte a aprobat ascunderea de dovezi în investigația care viza asasinarea unui bancher georgian de către ofițerii superiori ai ministerului de Interne.
Un purtător de cuvânt al pazei de frontieră ucraineană, Oleg Slobodyan, a scris luni seara pe Facebook că Saakashvili, care în trecutul recent a exercitat și funcția de guvernator al regiunii ucrainene Odessa, a fost ”returnat în țara unde a locuit înainte de a veni în Ucraina”.
Paza de frontieră din Polonia a confirmat pentru Politico că a permis intrarea în țară a fostului președinte georgian la solicitarea autorităților ucrainene.
Oleg Slobodyan a precizat că Saakashvili a plecat din Polonia și a intrat în Ucraina în septembrie 2017, în ciuda faptului că nu avea dreptul să locuiască aici. Fostului președinte georgian i s-a retras cetățenia dobândită la numirea în funcția de guvernator al Odessei, ulterior autoritățile de la Kiev refuzând o cerere de azil înaintată de Mihail Saakashvili.
Mihail Saakashvili, care a fost în două rânduri președinte al Georgiei, ultimul mandat expirând în 2013, a venit în Ucraina în 2014, după succesul revoluției portocalii.
El a fost numit guvernator al Odessei de către președintele Petro Porosenko, cei doi fiind cunoscuți și prieteni din perioada studenției petrecute împreună la finalul anilor 80.
Cei doi au devenit însă destul de rapid inamici politici, Mihail Saakasvili demisionând din funcție după ce l-a acuzat pe Porosenko de corupție și de blocarea reformelor atât de necesare Ucrainei.
În luna iulie 2017, când Mihai Saakashvili se afla într-o vizită în Statele Unite, Petro Porosenko i-a ridicat acestuia cetățenia ucraineană primită la instalarea în funcția de guvernator.
A locuit o perioadă în Polonia, dar în septembrie 2017 a trecut granița polono-ucraineană cu ajutorul unui consistent grup de suporteri, care au blocat orice contra-măsură a grănicerilor ucraineni.
Autoritățile ucrainene au avut o tentativă eșuată de a-l aresta pe Saakashvili în decembrie 2017, apoi una reușită, tot în aceeași lună. El a fost însă eliberat, dar acuzat de aderare la o organizație criminală.