16 martie, 2020

Federal Reserve (Fed) a redus spectaculos până la zero dobânda sa de politică monetară, duminică, într-o mişcare coordonată cu celelalte mari bănci centrale ale lumii, pentru prima dată după marea criză financiară declanşată în 2008.

Apoi Banca Japoniei a intrat în joc prin relaxarea politicii sale monetare într-o şedinţă de urgenţă, sporind achiziţiile de titluriu ale fondurilor de investiţii listate (exchange-traded funds, ETF), potrivit Reuters.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a sporit operaţiunile de relaxare cantitativă prin achiziții de obligațiuni în euro, în cadrul programului suplimentar de 120 de miliarde de euro, decis săptămâna trecută, dar criticat totuşi de pieţe pentru o blândeţe justificată, aparent, de faptul că dobânda sa de referinţă este deja zero.


Mai departe, celelalte bănci centrale din linia întâi asiatică, a Australiei, care a pompat lichidităţi suplimentare, şi cea a Noii Zeelande, care redus dobânda la un minim record.

„Virusul are un efect profund asupra oamenilor din SUA şi din lume”, a spus preşedintele Fed într-o conferinţă de presă după reducerea plajei de rate de dobândă pe termen scurt la 0 – 0,25% şi anunţând achiziţii de titluri de stat americane de pe piaţă de 700 de miliarde de dolari în săptămânile următoare.

„Banca Japoniei va luua fără ezitare măsurile suplimentare de relaxare monetară necesare, cu ochii pe impactul epidemiei”, spune un comunicat al băncii.

Măsurile luate au adus prea puţin calm pe pieţele financiare ale lumii.


Indicii bursieeri asiatici au închis cu scăderi între -2,46% (Nikkei, la Tokyio) și -9,52 (ASX All Ordinaries Index).

În Europa, indicii futures prevesteau scăderi între 4,2% (Euro Stoxx 50 futures) și 4,5% (German DAX futures), de 4,7% pentru piața franceză și de 3,7% pentru Spania.

(Informație în curs de actualizare)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: