8 martie, 2022

Dolarul a continuat să se întărească pe măsură ce condițiile de lichiditate globale au continuat să se deterioreze, iar prețurile energiei au crescut din nou, avertizează specialiștii.

Toată atenția este îndreptată către amploarea unui eventual șoc de aprovizionare cu petrol și gaze din Rusia, notează analiștii băncii olandeze ING, avertizând că monedele europene ar urma să înregistreze în următoarele zile cele mai slabe rezultate.

În acest context, dolarul a devenit moneda de refugiu pentru investitori. ”O combinație de volatilitate crescută în privința prețurilor energiei, performanța scăzută a acțiunilor și preocupările legate de lichiditate continuă să-i împingă pe investitorii care caută siguranță către dolar”, scriu ei într-o notă transmisă investitorilor.

Dolarul, moneda de refugiu a investitorilor


Întrucât conflictul din Ucraina nu dă semne de detensionare iminentă, piețele rămân ferm concentrate pe implicațiile pentru piața energiei. Se pare că SUA caută un consens între aliați pentru a opri sau a reduce importul de petrol rusesc și ar putea acționa unilateral dacă țările europene continuă să reziste unei astfel de interdicții depline.

Între timp, Rusia a amenințat că va reduce aprovizionarea cu gaze către Europa. ”Piețele speculează destul de liber cu privire la amploarea șocului ofertei pe piața de mărfuri, care se traduce în fluctuații mari intra-zi ale prețurilor multor mărfuri – chiar și în afara spectrului energetic”, punctează specialiștii.

În privința evoluției cursului euro/dolar, economiștii ING sunt de părere că o valoarea ”corectă” ar fi în jur de 1,0930 euro/dolar. ”Acest lucru sugerează că cea mai mare parte a scăderii recente a EUR/USD a fost justificată de așteptările divergente ale politicii Fed-BCE, de supraperformanța relativă a acțiunilor din SUA (în ultima lună S&P500 a scăzut cu 7%, iar Eurostoxx 50 cu 15%) și de fluctuații la nivel global a sentimentului de risc”, susțin ei.

Leul rămâne pe poziții în timp ce monedele din regiune se depreciază

În regiune, zlotul polonez și forintul maghiar s-au prăbușit la începutul acestei săptămâni, odată cu creșterea prețurilor la energie, pe fondul speculațiilor că petrolul ar putea fi supus unor sancțiuni, situația în care inflația ar putea crește substanțial, transmite Reuters.


Leul, în schimb, nu a înregistrat niciun fel de fluctuație față de euro, pendulând extrem de strâns în luna martie în jurul valorii de 4,9490, în ciuda creșterii cererii de euro ca urmare a fluxului ridicat de refugiați ucraineni care tranzitează România în aceste zile.

Până și valutele din America Latină au înregistrat performanțe mai bune decât cele din Europa Centrală și de Est, notează jurnaliștii străini, atrăgând atenția că aceste state sunt bogate în materii prime.

De cealaltă parte, statele din ECE depind de gazele și petrolul rusesc.

Forintul maghiar a scăzut luni la un minim istoric de 399,38 față de euro, în timp ce zlotul polonez a scăzut la nivelul minim record de 4,99 la euro. Dacă prețurile mari la gaze se vor menține, Ungaria ar putea fi cea mai afectată economie din regiune, importurile sale ridicându-se la 5% din PIB, potrivit datelor Oxford Economics.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: