8 februarie, 2016

bceCele 19 bănci centrale din zona euro dețin active financiare nete – active ce nu au legătură cu instrumentele de politică monetară, cum ar fi programul de relaxare cantitativă – în valoare de aproape 500 de miliarde de euro, reiese dintr-un document publicat, în premieră, de Banca Centrală Europeană (BCE).

Documentul, numit Acordul privind Activele Financiare Nete (ANFA), stabilește reguli și limite în ceea ce privește deținerile băncilor centrale din zona euro în alte scopuri decât cele de politică monetară. ANFA a fost încheiat cu scopul de a stabili o limită globală pentru volumul total de active financiare nete asociate unor atribuții naționale ale băncilor centrale, atribuții care nu au legătură cu politica monetară a blocului, astfel încât acestea să nu interfereze cu politica monetară.

”Deși ANFA era anterior un document confidențial, BCE și băncile centrale naționale din Eurosistem au decis în unanimitate că publicarea textului, însoțit de un document explicativ, ar servi mai bine angajamentului acestora în favoarea unei mai mari transparențe, în conformitate cu decizia BCE din anul 2014 de a publica dări de seamă referitoare la ședințele privind politica monetară și cu cea din anul 2015 de a publica calendarele membrilor Comitetului executiv”, se arată într-un comunicat transmis de BCE.


ANFA a fost semnat înainte de introducerea monedei euro, în urmă cu mai bine de un deceniu și jumătate. Documentul reglementează modul în care băncile centrale – independente până la acea dată – urmau să își administreze deținerile de valută și bonduri. Nu toate băncile centrale din zona euro și-au publicat încă deținerile, însă, din calculele BCE reiese că valoarea totală a acestora se ridica, la finele anului 2015, la 490 de miliarde de euro.

Cu toate că aceste active sunt separate de cele constituite de BCE în scopuri de politică monetară, cum ar fi actualul program de relaxare cantitativă, creșterea nivelului total de dețineri din perioada crizei datoriilor de stat din zona euro a dus la apariția unor acuzații potrivit cărora autoritățile naționale au tipărit bani pentru sprijinirea propriilor guverne, o practică ilegală conform legislației europene.

ANFA stabilește anumite cote pentru deținerile fiecărui stat în parte și încearcă să prevină o eventuală interferență a activității investiționale a băncilor centrale în politica monetară a blocului.

”Activele financiare nete au înregistrat, în medie, o creștere de 5% pe an de la introducerea bancnotelor euro în anul 2002. Acest ritm este inferior celui al bancnotelor în circulație, care, în aceeași perioadă, a crescut, în medie, cu 9% pe an”, transmite BCE.


Băncile centrale din zona euro urmează să publice mai multe detalii din ANFA în rapoartele anuale.

Documentele publicate vineri de banca centrală din zona euro includ și o anexă în care sunt detaliate calculele sistemului de cote care reglementează valoarea totală a deținerilor ce îi sunt permise fiecărei bănci centrale. Înainte de introducerea euro, unele bănci naționale aveau active considerabile, legate în principal de managementul valutelor. Acum, aceste dețineri sunt legate de managementul fondurilor de pensii și a altor acțiuni fără legătură cu politica monetară.

Sistemul de cote a devenit controversat pentru o scurtă perioadă de timp, în 2013, când băncii centrale din Irlanda i s-a permis să depășească limita pentru a putea procesa o tranzacție menită să împiedice prăbușirea unor bănci.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: