Curtea de Conturi a sesizat DNA în luna iunie 2016 împotriva celor două bănci de locuințe din România (Raiffeisen Banca pentru Locuințe și BCR Banca pentru Locuințe) și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pe care le acuză de un prejudiciu total de 384 milioane lei în derularea sistemului de economisire-creditare susținut de către stat.
Ministerul și băncile vizate de acțiunea Curții de Conturi au contestat în instanță concluziile auditorilor, iar instituțiile financiare, care afirmă că au respectat legea, pun situația pe seama faptului că inspectorii nu ar fi înțeles modul în care sistemul funcționează chiar și în alte state europene.
În 2015, echipe diferite ale Curții de Conturi au efectuat controale la cele două bănci pentru locuințe de pe piață, iar concluziile lor au fost incluse într-un raport al instituției.
Primul control, desfășurat la Raiffeisen Banca pentru Locuințe, a fost încheiat în data de 18 septembrie 2015, controlul de la BCR Banca pentru Locuințe a fost finalizat în data de 26 octombrie 2015, potrivit documentelor Curții de Conturi.
Controlul de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a încheiat în data de 3 noiembrie 2015.
Ce concluzii are Curtea de Conturi
Potrivit proceselor verbale, Curtea de Conturi a constatat prejudicii de:
- 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuințe
- 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuințe
- 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltării
Potrivit raportului, Curtea a constatat ”acordarea nelegală a primei de stat pentru clienți persoane fizice – copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptățiți să primească această primă de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu părinții acestora în calitate de reprezentanți legali”.
Suplimentar, Curtea de Conturi a constatat că, la finalul perioadei de economisire, 2.836 de credite au fost solicitate de către clienți la BCR Banca pentru Locuințe, deși banca a raportat 184.479 de contracte închise, ceea ce înseamnă, spun inspectorii Curții de Conturi, o rată de succes de 1,53%.
În cazul Raiffeisen Banca pentru Locuințe, “rata de succes” este ceva mai mare, de 3,77%, adică au fost acordate 5.264 de credite la 139.537 contracte închise.
BCR Banca pentru Locuințe: ”Nu există o anchetă a DNA”
”Nu exista o ancheta a DNA privind sistemul de economisire-creditare; Bancile de locuinte au actionat in instanta Curtea de Conturi pentru interpretare abuziva a legii; pana la finalizarea litigiului, BCR Banca pentru Locuinte acopera din resurse financiare ale bancii prejudiciile clientilor induse de interpretarea Curtii de Conturi
- BCR Banca pentru Locuinte considera inexplicabila publicarea de catre Curtea de Conturi a Romaniei a informatiilor privind sesizari facute catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) privind functionarea sistemului de economisire creditare in sistem locativ, dupa ce DNA a declinat competentele de anchetare, certificand absenta unor fapte de coruptie care sa implice fonduri publice
- BCR Banca pentru Locuinte considera inexplicabila publicarea unor informatii de natura a crea o falsa impresie privind legalitatea functionarii sistemului de economisire creditare, la un an dupa incheierea controlului Curtii de Conturi, si la mai multe luni dupa sesizarea care a fost declinata ulterior de catre DNA
- Consideram inexplicabila orice tentativa de tergiversare judiciara, prin sesizari abuzive adresate de catre Curtea de Conturi instantelor de judecata, a judecarii rapide si clare dosarului de contencios administrativ privind conditiile de functionare ale sistemului de economisire-creditare
- BCR Banca pentru Locuinte a actionat in instanta Curtea de Conturi a Romaniei pentru interpretare nefondata si abuziva a legii sistemului de economisire creditare, iar ca prim element de justitie, instantele deja au suspendat deciziile Curtii de Conturi, acestea nefiind aplicabile la acest moment
- BCR Banca pentru Locuinte considera inexplicabila intreaga situatie in care Curtea de Conturi interpreteaza abuziv prevederea fundamentala a legii privind beneficiarii sistemului de economisire-creditare: „Fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire-creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ.”
- Banca a respectat mereu si va respecta legea de functionare a sistemului de economisire creditare in scop locativ si doreste clarificarea rapida a oricarui diferend legislativ. In timp ce interpretarea abuziva a Curtii de Conturi a pus 700.000 de cetateni romani in situatia de a nu li se respecta drepturile conferite de lege, BCR Banca pentru Locuinte a luat decizia pentru moment, pana la finalizarea litigiilor impotriva Curtii de Conturi, de a plati, din resurse financiare ale bancii fondurile echivalente primei de stat cuvenite clientilor
- Consideram inexplicabila abordarea ostila a unei institutii a statului, fata de functionarea sistemului de economisire creditare in scop locativ in conditiile in care Romania se claseaza pe ultimul loc din Uniunea Europeana privind calitatea locuirii
- Consideram grave confuziile care se fac referitoare la prima de stat cuvenita clientilor. Prima de stat este incasata exclusiv de catre clientii sistemului de economisire creditare, cetateni ai Romaniei, care beneficiaza in mod legal de prevederile legislative in vigoare.
Redam, intr-un tabel comparativ, constatarile Curtii de Conturi vis-a-vis de textul prevederilor legale imperative aplicabile respectivelor situatii:
Consideram ca si dintr-o simpla lectura a texului legal reiese in mod clar aceasta întelegere profund eronată a Curtii de Conturi fata de prevederile legale aplicabile sistemului Bauspar din Romania.”, transmite BCR Banca pentru Locuințe.
Raiffeisen Banca pentru Locuințe: ”Am respectat toate legile și reglementările care guvernează funcționarea sistemului”
”În opinia noastră, așa cum am arătat și în momentul în care Curtea de Conturi a încheiat acțiunea de control din 2015, Raiffeisen Banca pentru Locuințe a respectat toate legile și reglementările care guvernează funcționarea sistemului de economisire-creditare. Acest sistem, deși mai nou în Romania, funcționează în același fel și cu succes în țări dezvoltate din Uniunea Europeană.
Am contestat în instanță decizia Curții de Conturi, până în prezent obținând suspendarea acesteia în prima instanță. Din păcate, decizia a fost făcută cunoscută publicului și provoacă deja efecte negative asupra băncii și asupra clienților noștri.
Raiffeisen Banca pentru Locuințe face toate demersurile necesare pentru apărarea drepturilor legitime ale clienților săi”, anunță Raiffeisen Banca pentru Locuințe.
Modelul de funcționare a sistemului
Reprezentanții băncilor de economisire-creditare spun că ar fi absurd ca o persoană să fie obligată să ia un credit și afirmă că modelul matematic pe baza căruia funcționează sistemul de economisire-creditare presupune ca numărul de persoane care iau credite să fie mai mic decât cel al deponenților.
Sistemul băncilor pentru locuințe este copiat după sistemul Baupspar din Germania și Austria, care este în esență un ”CAR pentru locuințe”: din cinci persoane care contribuie prin depozite la sistem, doar unul ia credit, la un moment dat.
Tocmai de aceea nu există niciun fel de obligație impusă clienților de a lua credit la finalul perioadei de economisire, chiar dacă au luat primă de la stat, deoarece se consideră că banii depuși au permis acordarea de credite altor clienți, scopul fiind, deci, atins.
Sistemul funcționează în opt state europene: Germania, Austria, Luxemburg, Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria și România.
Legislația românească a introdus o primă pentru economisire care stă la baza sistemului importat din mediul german: statul plătește 25% din suma economisită în anul precedent de către client, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro, calculat la cursul de schimb BNR pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire.
Sistemul funcționează în actuala formă de zece ani, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 99/2006.
Rata de succes a Curții de Conturi
Practica sesizării procurorilor în urma controalelor efectuate este larg răspândită la instituția condusă de Nicolae Văcăroiu.
Sesizările Curții de Conturi au însă puțin succes în fața procurorilor.
În 2014 și 2015, din 13 sesizări ale Curții de Conturi pentru care procurorii au dat soluții, în 11 cazuri plângerile au fost clasate sau respinse.
Un răspuns
Model tipic de manipulare sub sloganul „N-avem dreptate (o stim noi!), dar avem activitate (sa stiti si voi!)”?