25 septembrie, 2011

Probabilitatea ca Grecia să iasă din zona euro este de 10%, însă dacă Atena va renunţa la moneda unică, şi alte state aflate în situaţie limită o vor urma, susţine banca elveţiană credit Suisse, într-o analiză dată recent publicităţii şi citată de Incont.ro şi Mediafax.ro.

Potrivit analizei, schimbarea monedei ar avea ca efect imediat o depreciere masivă a noii monede adoptate, depreciere care ar putea depăşi 60%.

Acest lucru ar duce la datorii de 200-250% din PIB în ţările europene cu economii slabe, în condiţiile în care, în prezent, datoriile acestor ţări se află în jurul valorii de 100%.


Deţinatorii de acţiuni, publici şi privaţi, vor înregistra o reducere a valorii acestora de până la 40%. În cazul în care ţările din grupul PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania) vor ieşi din zona euro, băncile europene din ţările puternice vor pierde 400 de miliarde de dolari din active, în timp ce din instituţiile financiare din ţările slabe vor dispărea aproape 850 de miliarde de dolari.

Analiza elveţiană este cu atât mai îngrijorătoare cu cât şi directoarea Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, recunoaşte că cei 400 de miliarde de dolari de care dispune FMI nu sunt suficienţi pentru a satisface nevoile statelor aflate în dificultate.

Potrivit unui document intern al FMI obţinut recent de Reuters, Fondul se poate angaja „în mod confortabil” la împrumuturi de încă 390 miliarde de dolari, însă în cel mai pesimist scenariu cererile de finanţare din partea guvernelor lumii s-ar putea ridica la 840 miliarde de dolari.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: