Presiunea pe care strada o face pentru schimbarea de paradigmă politică pare să fi afectat luciditatea partidelor parlamentare. Obligate să găsească rapid o soluţie de guvernare care să se înscrie în aşteptarea generală, principalele partide fie temporizează, cum este cazul PSD, fie avansează soluţii radicale, cum este cazul PNL, dar care ar tulbura aparenta stabilitate economică.
Ignorând problemele de procedură sau de legislaţie, soluţia PNL, alegerile anticipate, trebuie privită din următoarea perspectivă: alegerile anticipate nu pot fi organizate mai devreme de martie-aprilie 2016. Asta înseamnă că, probabil, lui Eugen Orlando Teodorovici îi va reveni misiunea să croiască Legea Bugetului de Stat pe 2016 şi să urce deficitul pe 2015 la aproape 3%, potrivit planurilor fostului premier Victor Ponta.
În pozițiile exprimate mai jos de liderii politici, sublinierile aparțin redacției.
Oferta PSD: analiză, proiecte, dar mai ales consens
Potrivit programului anunţat miercuri, PSD a fost primul partid care şi-a expus ideile în faţa preşedintelui, din declaraţiile de după întâlnire reieşind că social-democraţii consideră că procedura consultărilor ar trebui extinsă „pentru a se ajunge la un numitor comun privind profilul viitorului premier şi programul politic”.
Liviu Dragnea: „Am propus preşedintelui, după ce discută şi cu celelalte partide, să putem avea o altă rundă de discuţii. Vreau să nu plecăm de la a nominaliza o persoană, care să bată la uşa fiecărui partid şi să stăm toţi cu emoţii. Am urmărit cu foarte multă atenţie ce se întâmplă în aceste zile şi credem că acest moment tragic trebuie să fie un moment de răscruce în ceea ce înseamnă reforma clasei politice. (…)
Am înţeles de la preşedinte că nu doreşte să ia o decizie pripită. Poate să fie o perioadă de câteva zile. Nu ne opreşte nimeni să facem întâlniri în fiecare zi. Fiecare partid şi poate preşedintele are în minte un nume care ar fi bun de prim-ministru. Trebuie să fixăm obiectivele. Preşedintele va nominaliza un prim-ministru, dar trebuie ajutat. Că fiecare dintre noi trebuie să vedem care este cea mai bună variantă. Suntem deschişi la orice variantă care poate atinge obiectivele naţiunii noastre.”
De remarcat că noul preşedinte PSD nu a exprimat clar o opţiune politică de viitor. Formal, Liviu Dragnea pare să susţină orice variantă propusă de şeful statului. „Nu excludem varianta alegerilor anticipate. Dacă este mai bună variantă unui guvern de Uniune Naţională şi preşedintele este de acord, dacă este mai bună varianta unui guvern de experţi şi preşedintele o acceptă. I-am transmis că respectăm dreptul constituţional şi premierul interimar va fi respectat de către toţi membri PSD prezenţi în Guvern” afirmă Liviu Dragnea.
Declaraţia lui Liviu Dragnea pare inspirată din filosofia lui Vasile Dâncu, nume intens vehiculat ca fiind propunerea PSD pentru poziţia de premier. Cu o zi înainte de consultări, Vasile Dâncu a postat pe Facebook următorul mesaj:
Soluția pe care trebuie cu toții să privim trebuie să fie una orientată spre viitor, nu spre trecut sau generată doar de emoția prezentului. Nu este vorba despre o soluție pompieristică, ci de una pe termen lung. Toate restantele din coșul politicii trebuie luate acum și puse într-un proiect de țară. (…) Cred că partidele politice au datoria de a merge la Președintele Klaus Iohannis pentru a discuta priorități și proiecte, nu soluții de a rămâne cu orice preț într-o poziție favorabilă.
Explicit: cred că acum este momentul în care trebuie să se seteze liniile de proiect pentru 2016 și cele pentru viitorii zece sau douăzeci de ani. Mai clar: este necesar ca partidele să renunțe la hegemonia politică măcar pentru un an de zile; să se concentreze mai mult la proiectele necesare asigurării vieții și demnității cetățenilor, la reconstrucția necesară a societății românești.
Resetarea politicii înseamnă, ca prim pas, ieșirea dintr-o competiția politică dusă cu ajutorul instrumentelor guvernamentale. Orice echipă va veni are nevoie de credit și consens. Nimeni nu va putea lucra la o repornire a României în condiții de război politic.
O asemenea echipă nu ar putea lucra dacă nu ar avea în spate voința unei majorități solide: dar această majoritate trebuie să aibă în vedere România și viitorul ei, nu propriile interese.
Cele 45 de zile pe care le are la dispoziție Președintele pentru a numi un nou șef al Guvernului trebuie folosite, nu pentru certuri sau târguri, ci pentru obținerea unui consens real, consens în care politicienii din toate partidele să arate că au înțeles mesajul disperării oamenilor. Asta cred eu!
Delegația PSD prezentă la Cotroceni a fost alcătuită de liderul formaţiunii, Liviu Dragnea, președintele executiv Valeriu Zgonea, şi parlamentarii Ecaterina Andronescu, Georgian Pop și Gabriela Firea.
PNL are o singură soluţie: alegeri anticipate
Delegaţia PNL a ieşit de la consultările cu preşedintele Iohannis cu varianta exprimată încă de miercuri: alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie de reformare a clasei politice.
Legalitatea soluţiei avansate de PNL a fost explicată de un comunicat al formaţiunii, care arată: „Chiar dacă nu există prevederi constituționale explicite în acest sens, este evident faptul că un Parlament cu zero membri nu mai are mandat pentru a-și continua activitatea.
În ceea ce privește organizarea alegerilor parlamentare, singura lege aflată în vigoare este cea adoptată de Parlament în luna iulie a acestui an. Atragem atenția asupra faptului că principiile constituționale nu permit un vid legislativ în materia legilor electorale, astfel încât teza privind imposibilitatea aplicării noilor norme privind alegerile parlamentare este complet eronată. De altfel, decizia Curții Constituționale nr. 51/ 2012 se referă la organizarea de alegeri la termen și impune restricții privind modificarea legilor electorale în funcție de acest reper. Situația anticipatelor este un caz special, care nu a fost niciodată în analiza Curții Constituționale, însă exercitarea voinței poporului în privința alegerilor anticipate nu poate fi îngrădită de momentul prealabil adoptării unei astfel de legi.”
Delegația PNL a fost constituită din: copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga și președintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus.
Preşedintele de onoare este cel care a anunţat joi că prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu este o variantă de premier pentru “un alt Guvern, pentru Guvernul pe care îl va face partidul nostru pentru un mandat de cel puțin patru ani.” “Nu poți să astupi niște greșeli care s-au făcut până acum și s-au făcut destule, nici nu poți să își faci un program”, a explicat Mircea Ionescu Quintus de ce numele lui Cătălin Predoiu nu va fi avansat acum preşedintelui pentru formarea unui nou guvern.
Avertismentul ActiveWatch: Anticipatele deturnează revolta societăţii
ActiveWatch solicită preşedintelui şi partidelor parlamentare să nu deturneze revolta societăţii faţă de clasa politică şi corupţia sistemică prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate, precizând că acestea ar elimina orice şansă pentru partidele noi şi pentru o reformă reală.
„În opinia noastră, alegerile anticipate ar consolida statu-quoul politic şi ar elimina şansa candidaturii partidelor noi, respectiv a reprezentanţilor societăţii nereprezentate acum politic, care, în virtutea recentelor modificări ale legii partidelor, ar putea să participe la viitoarele alegeri parlamentare. Având în vedere că legea partidelor a fost modificată în acest an (în luna mai), procesul de formare al acestor partide nu este încă încheiat”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Reprezentanţii ActiveWatch califică drept cinică propunerea PNL privind organizarea alegerilor înainte de termen şi contrară solicitărilor pieţei. „Acest partid foloseşte revolta populară ca temei pentru alegerile anticipate pentru a bloca tocmai şansa reformării clasei politice”, se mai arată în comunicat.
Ce aşteaptă Klaus Iohannis de la partide
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, în debutul rundelor de consultări organizate la Cotroceni pe marginea formării unui nou guvern, că trebuie găsită cea mai bună soluție, pentru că în acest moment ”este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern”.
„Doresc să cunosc opiniile, soluțiile și conceptele cu care vin partidele în această încercare de a găsi o soluție bună pentru un nou Guvern. După părerea mea, este mult mai mult decât o simplă schimbare de Guvern. Eu cred că vorbim de o schimbare de paradigmă în politica românească și cred că este bine să găsim cele mai bune soluții”, a spus șeful statului.
Alături de şeful statului, la discuţiile de la Cotroceni participă consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Andrei Muraru și Laurențiu Ștefan.
2 răspunsuri
Întrebare:
Credeţi oare că cei de la PND, PSRo, cei, aşa zis, independenţi (neafiliaţi) care nu mai au cum intra în Parlament (prag electoral, altele), precum şi tot felul de afiliaţi ai grupurilor sau care ştiu sigur că nu se vor mai afla pe listele partidului ÎŞI VOR DA DEMISIA DIN PARLAMENT?
Răspuns personal: CATEGORIC NU!
Întrebare pentru cei ce sunt de aceeaşi părere:
Credeţi că cei de la PNL nu ştiu asta?
Răspuns personal: CATEGORIC DA!
Păi, şi-atunci, CARE-I JOCUL? Decît să convingi pe toţi să demisioneze, mai bine, de comun acord cu (suficient) PSD-ul (dacă tot ar fi de acord cu anticipatele), cauţi unu-doi Păcălici desemnaţi, îi cazi în Parlament şi … GATA!
Deci: CARE-I JOCUL? Pentru că soluţia lor e doar (opinie personală), pe baza raţionamentului mai sus enunţat: O MARE MINCIUNĂ/ PĂCĂLEALĂ/ MANEVRĂ/ STRATEGIE!
Şi, mai mult!
Cum să îi propui Preşedintelui o acţiune care depinde de voinţa altora? ,,Domnule Preşedinte, noi VĂ PROPUNEM, în cadrul consultărilor privind desemnarea unui nou premier,
http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=16100&_PRID=lazi
ca toţi PARLAMENTARII să-ŞI DEA DEMISIA şi astfel să se poată organiza alegeri anticipate!!!
Consider: absolut jenant! Am înţeles că ei se consideră alternativa la putere, mai competenţi, mai…