25 septembrie, 2014

Acţiunile celor mai mari companii americane din domeniul apăririi, în frunte cu Lockheed Martin, se tranzacţionează în acestă perioadă la preţuri record, după escaladarea conflictelor armate din lume, scrie Bloomberg.

Odată cu atacurile aeriene ale SUA împotriva militanţilor Statului Islamic în Siria şi Irak, investitorii au observat o creştere a vânzărilor producătorilor de rachete, drone şi armament.

Bombardarea poziţiilor Statului Islamic a intensificat tensiunile acumulate în acest an, în urma sancţiunilor impuse de SUA Rusiei şi a disputelor teritoriale ale Chinei cu vecinii, în Marea Chinei de Sud. În plus, SUA este principalul furnizor de echipamente militare şi aramament al Israelului, care a avut o ofensivă de 50 de zile împotriva Hamas în Fâşia Gaza.


Indicele Bloomberg format din cei mai mari patru contractori ai Pentagonului, cu exceptia Boeing care are o divizie aeronautica civila mai mare decat cea militară, a crescut cu 19% in ultimul an depşind astfel evolutia indexului SP 500 care a urcat doar 2,2%.

FOTO:Bloomberg(CLICK PE IMAGINE PENTRU MARIRE)

 

Contracte de 105 miliarde de dolari de la guvernul american în 2013

Acţiunile Lockheed, cea mai mare companie de din industria de apărare din lume, au ajuns la 180,74 de dolari în 19 septembrie, în timp ce s-au înregistrat nivele record şi pentru Northrop, Raytheon şi General Dynamics Corp. , arată analiza Bloomberg. Cele patru companii şi Boeing au câştigat anul trecut contracte în valoare de 105 miliarde de dolari, numai de la guvernul american.

„Fără niciun dubiu, lumea devine mai periculoasă şi sunt multe ţări din lume care ar putea cumpăra avioane şi artilerie. Există sentimentul că este mai puţină stabilitate în lume decât înainte”, a spus unul dintre managerii Lockheed, potrivit publicaţiei citate.

Bombardamentele poziţiilor Statului Islamic, o oportunitate


Pentru companiile de armament, ofensiva asupra Statului Islamic şi a extremiştilor Al Qaeda este o bună ocazie de etalare a produselor lor şi de refacere a stocurilor armatei.

Avionul de luptă al Lockheed, F22 Raptor a fost folosit pentru prima dată în luptă în această săptămână. În prima noapte de bombardamente în Siria, SUA au lansat 200 de bombe şi 47 de rachete de croazieră Tomahawk, produse de compania Raytheon. Armata americană a mai folosit sisteme de ghidaj a bombelor GBU32, produse de Boeing, şi rachete Hellfire produse de Lockheed.

Recent, Pentagonul a autorizat Raytheon să reia asambalarea de focoase pentru itnerceptarea rachetelor balistice intercontinentale, văzute ca mijloc de protecţie împotriva ameninţărilor potenţiale din Coreea de Nord şi Iran. Programul fusese suspendat în 2010, după ce lansarea în teste a eşuat.

De contextul internaţional nu beneficiază doar producătorii de armament. DigitalGlobe, o companie specializată în imagistică satelitară de înaltă rezoluţie a furnizat echipamente pe care NATO le-a folosit să monitorizeze mişcările trupelor ruse de-a lungul frontierei şi în interiorul Ucrainei.

Pieţele internaţionale, o alternativă la reducerea cheltuielior de apărare din SUA

În 2011, bugetul de cheltuieli al Pentagonului pentru următorul deceniu a fost redus cu aproximativ 500 de miliarde. Asta i-a obligat pe producătorii din industria de apărare să caute pieţe alternative.

În ciuda reducerii veniturilor cu 4 % din 2011, din cauza reducerii de buget din SUA, vânzările în afara Americii au crescut, pentru Lockheed, Raytheon, General Dynamics şi Falls Church cu 9% în aceeaşi perioadă.

Cele patru companii şi-au redus şi costurile, potrivit Bloomberg, şi prin reducerea numărului de angajaţi. Ele au concediat în total 23.000 de oameni, care reprezintă 6% din forţa lor de muncă.

Unii membri ai Congresului consideră deja că noile ameninţări mondiale ar putea determina legislativul american să regândească oportunitatea reducerii bugetului de apărare.

Atrocităţile Statului Islamic şi răspunsul lumii civilizate

Militaţii Statului Islamic au decapitat miercuri un cetăţean francez, al patrulea occidental care îşi pierde viaţa în acest fel, după doi jurnalişti americani şi un britanic, care lucra ca voluntar.

Jihadiştii ameninţă acum că voi ucide doi cetăţeni germani.

Occidentul nu este intimidat de actele de violenţă ale Statului Islamic. Franţa va continua loviturile în Irak, Marea Britanie urmează să se alăture bombardamentelor împotriva poziţiilor SI.

„Singurul limbaj înţeles de aceşti criminali este limbajul forţei, astfel că Statele Unite ale Americii vor colabora cu o largă coaliţie pentru a distruge această reţea a morţii”, a spus Barack Obama, în discursul rostit miercuri în cadrul Adunării Generale a ONU.

Grupul terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant, Stat Islamic în Irak şi Siria – SI/SIIL/SIIS) ocupă vaste regiuni din nord-vestul Irakului şi din sud-estul Siriei, unde a proclamat un „califat islamic”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: