Marea Britanie ar trebui să acționeze rapid pentru a părăsi Uniunea Europeană, pentru a limita incertitudinea carebruiază investitorii, consideră Comisarul european pentru Economie digitală, germanul Gunther Oettinger (foto).
Un proces de tranziție către ieșirea din UE, care se întinde pe o perioadă de 2 ani, va începe atunci când premierul Marii Britanii va invoca Articolul 50 al Tratatului european de la Lisabona. Premierul David Cameron ar putea declanșa această procedură marți, când îi va întâlni pe ceilalți 27 de lideri europeni la Breuxelles, au declarat surse europene pentru Reuters.
Problema este că imediat după anunțarea rezultatelor de la referendumul organizat în Marea Britanie, săptămâna trecută, vineri, David Cameron a anunțat că va prezenta demisia cabinetului său în luna octombrie și că va lăsa în responsabilitatea succesorului său demararea acestui proces. Această ”amânare” a fost criticată luni de Comisarul Oettinger.
”Fiecare zi de incertitudine blochează investitorii să își plaseze fondurile în Marea Britanie și în alte piețe europene. David Cameron și partidul său vor genera pagube dacă așteaptă până în octombrie”, a declarat luni Gunther Oettinger postului de radio Deutschlandfunk.
Piețele bursiere globale au pierdut ca valoare aproximativ 2.000 de miliarde a doua zi după ce alegătorii britanici au votat majoritar ”Brexit”.
Gunther Oettinger a afirmat că are mari rezerve că această decizie mai poate fi întoarsă. El a cerut celor 27 de state membre UE să se concentreze acum pe întărirea Uniunii și pe rezolvarea ”adevăratelor probleme”- cum ar fi criza migrației- în loc să piardă vremea cu ”modificări de contracte”.
Germania ”ar trebui să conducă, ca parte a unei echipe europene”, afirmă Oettinger.
Germania a asumat imediat după referendumul din Marea Britanie rolul de ”căpitan de echipă” al Europei- cancelarul german a discutat cu liderii francezi perspectiva Europei, presa franceză anunțând luni că atât Franța cât și Germania sunt de acord că Marea Britanie trebuie ”să plece repede”.