Legea insolvenţei, al cărei proiect a fost trimis în Parlament după ce ordonanţa de urgenţă pe acest subiect a fost declarată neconstituţională, a fost respinsă marţi în senat, deoarece PNL a votat împotriva reglementării elaborate chiar de fostul ministru liberal al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Legea de modificarea a Codului insolvenţei a picat pentru că a nu a reuşit să obţină decât 71 de voturi „pentru”, iar pentru adoptarea erau nevoie de 86 de voturi, deoarece este vorba despre o lege organică. 63 de voturi au fost împotrivă”.
Liberalii au votat împotrivă însă, oricum, USD (PSD – PC – UNPR) nu are în Senat, deocamdată, decât 85 de parlamentari. Din care au lipsit marţi cel puțin 14.
Majoritatea pentru legi organice va fi garantată dacă USD îşi va securiza, eventual prin cooptarea la guvernare, voturile UDMR.
Senatorii au mai respins marţi o lege prin care se tranferau între diferite instituţii mai multe imobile, precum şi legea pentru modificarea administraţiei publice locale.
Senatul este prima cameră sesizată în cazul legii de modificare a Codului insolvenţei.
La Camera Deputaţilor s-a votat însă majorarea salariilor primarilor. Începând cu data de 1 iulie 2014, pentru funcţiile de demnitate publică alese de la nivelul administraţiei publice locale, indemnizaţiile se stabilesc potrivit Legii cadru 284/2010, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi cu valoarea de referinţă de 600 lei.
PNL a respins proiectul semnat de propriul ministru
Proiectul Legii insolvenţei a fost trimis Parlamentului în luna noiembrie 2013, pentru a fi discutat în procedură de urgenţă, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern.
Legea a fost elaborată de Ministerul Finanţelor, condus până de curând de către liberalul Daniel Chiţoiu. Acesta declara în noiembrie: „Avem o problemă, din punct de vedere al mediului concurenţial, atât timp cât unii sunt deştepţi şi nu plătesc sub diverse forme, că sunt unii care declară impozitele şi taxele dar nu le plătesc şi găsesc diverse modalităţi, legea insolvenţei. Fiecare benefeciază de prevederile legii insolvenţei actuale şi pot să-şi ceară insolvenţa voluntară şi stau bine mersi, nu achită nici furnizorii, nici creditorii, dar nici bugetul de stat. Aceştia perturbă mediul economic, avem concurenţă neloială între cel care plăteşte şi cel care nu plăteşte”, spunea ministrul, la vremea respectivă.
Codul insolvenţei – un act controversat, respins la Curtea Constituțională
Guvernul a trimis Parlamentului un nou proiect de Cod al insolvenței, în noiembrie 2013, după ce a eliminat prevederile referitoare la suspendarea licenței audio-vizuale și aplicarea retroactivă a legii.
Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale articolele respective, pe 29 octombrie, la sesizarea Avocatului Poporului. În acel moment, OUG era deja în vigoare de pe 25 octombrie.
A doua zi după decizia CCR, premierul Victor Ponta a avut o ieșire publică foarte dură la adresa Curții: “Când văd companii serioase cum este Coca-Cola că plătesc taxe cu care compensăm faptul că alte firme nu plătesc taxe şi se ocupă cu evaziunea fiscală, evaziune care văd că acum e sprijinită şi de Curtea Constituţională, care nu ne lasă să combatem evaziunea fiscală, cu atât mai mult apreciez companiile serioase care plătesc taxe”, a spus premierul Victor Ponta.
Un nou Cod al Insolvenței este necesar pentru că în ultimii ani, procedura de insolvență a fost folosită deseori de companii pentru a nu plăti statul și furnizorii. De asemenea, mediul de afaceri are nevoie de o Lege a insolvenței mai simplă și mai flexibilă, întrucât actualele proceduri sunt greoaie și durează ani de zile.