4 august, 2025

În mare parte din Africa de Vest, unde se află cei mai mari producători de cacao din lume, se anunță o altă recoltă dezamăgitore. În ciuda condițiilor meteo favorabile spre deosebire de sezoanele trecute, problemele structurale – cum ar fi îmbătrânirea plantaților și afectarea copacilor de diverse boli – limitează producția și mențin prețurile ridicate.

În Coasta de Fildeș, cel mai mare producător de cacao din lume, recolta principală (din octombrie până în martie), este estimată la 1,4 milioane tone,conform analiștilor Bloomberg. Aceasta este aproximativ în conformitate cu așteptările pentru recolta din acest sezon, au declarat persoane familiarizate cu statistica.

În schimb, în Ghana, unde recoltarea începe luna aceasta, persepectivele sunt mai proaste: estimarea este 620.000 tone – mult sub media multianuală.


Rezultatul înseamnă că oferta globală de cacao va fi limitată, chiar dacă cererea mai redusă oferă o oarecare ușurare pentru un deficit estimat de 40.000 de tone în acest an.

Raportul stocuri-utilizare – o măsură cheie a ofertei în raport cu cererea – este aproape de cel mai scăzut nivel din cel puțin 1981, potrivit

Rportul stocuri – consum, un indicator cheie a ofertei în raport cu cererea, este aproape de cel mai scăzut nivel de după 1981, conform datelor Organizației Internaționale a Cacao. În SUA, stocurile de cacao urmărite în depozitele monitorizate de bursă au scăzut, de asemenea, destul de mult sub media ultimilor 10 ani.

„Nu anticipez o redresare semnificativă a producției”, a declarat Oran van Dort, analist la Rabobank. După ani de investiții insuficiente, „este din ce în ce mai probabil ca potențialul combinat de recoltă al Coastei de Fildeș și Ghanei să scadă de la an la an”.


Acest lucru pune presiune pe producătorii de ciocolată și ar putea menține prețurile ridicate.

Această situație pune presiune pe producătorii de ciocolată care vor menține prețurile ridicate. Contractele futures pentru cacao au scăzut cu aproximativ 40% față de maximumul istoric de aproape 13.000 de dolari pe tonă atins în decembrie, însă prețurile rămân mult peste media de cinci ani.

JPMorgan prognozează că prețurile se vor menține la peste 6.000 de dolari pe tonă, în timp ce Citi se așteaptă la 7.000 de dolari în anul următor – mai mult decât dublul mediei pe termen lung.

„Tranzacțiile pe această piață vor fi pentru mult timp în creștere”, a declarat Tracey Allen, strateg la JPMorgan. „Indiferent de situația ofertei și a deficitului anul viitor, nu se va reveni la nivelurile medii pe cinci ani prea curând.”

În Africa de Vest, următoarele trei luni sunt deosebit de critice. După sezonul ploios din aprilie până în iunie, păstăile de cacao intră acum în faza lor de dezvoltare maximă. Abundența de ploi din iunie a diminuat îngrijorările înainte de un iulie secetos, dar dacă condițiile aride persistă până în august, perspectivele s-ar putea înrăutăți, potrivit analistului Marex, Emma Sanig.


Camerunul a apărut ca un punct luminos, producția fiind așteptată să crească cu 12% la 300.000 de tone, potrivit Consiliului Interprofesional pentru Cacao și Cafea din țară – contracarând tendința regională.

În alte părți ale lumii, cifrele sunt mai sumbre. Producția de cacao a Nigeriei, de exemplu, este așteptată să scadă cu 11% la 305.000 de tone în sezonul 2025-2026, față de 344.000 de tone proiectate în sezonul actual, care se încheie în septembrie.

Mufutau Abolarinwa, șeful Asociației de Cacao din Nigeria, a declarat că schimbările climatice au întârziat precipitațiile, iar vânturile puternice au deteriorat florile proaspete și lăstarii tineri, reducând numărul de păstăi care ar fi putut crește producția.

Chiar dacă producția din regiunea Africii se îmbunătățește, aceasta vine după două sezoane foarte slabe. Acești factori amenință dominația Africii de Vest pe piața globală, alte țări precum Ecuador extinzându-și culturile de cacao, a declarat Allen de la JPMorgan.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: