23 ianuarie, 2020

Autoritățile chineze au decis închiderea tuturor căilor de ieșire din Wuhan, orașul aflat epicentrul ursa epidemiei cu noul coronavirus (denumit 2019-nCoV), pentru a bloca răspândirea acestuia, relatează The Guardian.

Transportul cu autobuzul, metroul, feribotul și transportul de călători pe distanțe lungi vor fi suspendate începând de joi, ora locală 10.00, au anunțat mass-media de stat chineze.


Aeroportul și gările vor fi de asemenea închise pentru cei care doresc să părăsească orașul de aproape 11 milioane de locuitori. Deja, turiștii care au intenționat să intre în localitate pentru a sărbători Noul An Lunar nu au fost primiți.

Guvernul le-a cerut celor aflați în Wuhan să nu părăsească orașul decât dacă există circumstanțe speciale, conform informațiilor oferite de grupul operativ înființat de Beijing după izbucnirea epidemiei.

Decizia a  fost luată după ce autoritățile chineze au anunțat marți că adoptă măsuri de prevenire și control din clasa A, măsuri utilizate de obicei pentru epidemii majore, precum ciuma și holera. Aceasta înseamnă că oficialii din domeniul sănătății publice vor putea închide zonele afectate și vor putea să-i plaseze pe purtătorii virusului în carantină forțată.

Carantina obligatorie a fost impusă în China ași în 2009, în timpul epidemiei cu virusul gripal A(H1N1), boală cunoscută acum sub numele de gripă porcină.

Noul coronavirus a ucis deja 17 persoane, în 3 săptămâni de la anunțarea primului caz


Virusul provine din aceeaşi familie de coronavirusuri ca Severe Acute Respiratory Syndrome  – SARS, care a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în timpul epidemiei din 2002/2003, declanșată tot în China.

Simptomele includ febră mare şi dificultăţi de respiraţie, similare cu multe alte afecţiuni respiratorii, ceea ce implică complicaţii în diagnosticare.

Primul caz de 2019-nCoV a fost anunțat pe 31 decembrie 2019, când chinezii au transmis Organizației Mondiale a Sănătății datele privind apariția acestui nou virus din familia căreia-i aparține și cunoscutul SAR.

De atunci au fost confirmate oficial, până miercuri, peste 540 de cazuri, dar Centre for Global Infectious Disease Analysis at Imperial College London estimează că deja s-a ajuns la 4.000 de pacienți.

În ultima săptămână, numărul infecțiilor confirmate de autoritățile chineze s-a triplat, virusul fiind identificat în 13 provincii și în Beijing, Shanghai, Chongqing și Tianjin. De asemenea, pacienți cu noul coronavirus au ajuns în Tailanda, Japonia, SUA și Coreea de Sud.

Numărul deceselor provocate de a urcat miercuri la 17, majoritatea lor fiind la cazuri de persoane în vârstă cu porbleme de sănătate preezistente.

Raportat la peste 400 de pacienți confirmați, aceasta înseamnă o rată a mortalității de 2,25%, comparativ cu SARS, unde rata a fost de aproximativ 10% din purtătorii virusului și chiar mai mare în rândul persoanelor în vârstă, potrivit CNN.

Virusul s-ar fi răspândit dintr-o mare piață de fructe de mare și animale marine, din Wuhan, unde erau comercializate ilegal astfel de vietăți. Inițial, transmiterea a avut loc de la animale la om, dar cazurile din ultimele zile au demonstrat apariția unor mutații și transmiterea virusului de la om la om. Cel puțin 15 cadre medicale din Wuhan s-au infectat după ce au intrat în contact cu purtători ai virusului.

Chiar dacă nu se compară cu megacity-urile Beijing sau Shanghai, Wuhan are o populație de peste 11 milioane de locuitori și aproape jumătate din primele 500 de companii din lume au investit aici.

Prin aeroportul internațional din această localitate trec zeci de milioane de pasageri, anual.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: